Lisa iz Birmingama iskusila je ono što doktori nazivaju "neobjašnjive komplikacije" vezane za razvoj trudnoće, a one su je spečile u njenoj gorkoj želji da izgradi svoju porodicu i rodi još jedno dete.

Ova tridesettrogodišnja majka ima jedno dete koje je rodila 2007. godine, a ta je trudnoća prošla savršeno "glatko i uredno". Nakon toga je, u želji da ima još dece, pretrpela dva spontana pobačaja, da bi nakon njih dobila dijagnozu "nepoznatog uzroka neplodnosti". Do sada je imala 27 spontanih pobačaja.

Dok je ona pretpostavljala da bi uzrok gubitka beba mogla biti kiretaža koju je imala nakon prvog porođaja, doktori su testovima utvrdili da Lisa imala visoku količinu "prirodnih ćelija ubica", što je značilo da njeno telo ubija nerođene embrione.

Međutim, lekovi nisu okončali traumatične pobačaje.

"Nikad nisam znala da je moguće imati neobjašnjive komplikacije koje sprečavaju rođenje deteta. Trudnoća lepo krene i odjednom se desi pobačaj. U najmanju ruku je frustrirajuće i srceparajuće. Gubitak deteta, posle toliko puta je veoma stresna situacija. Ma koliko puta da sam to preživela i dalje mi je sve to stres. Doktori su najboljim metodama utvrdili da sam plodna, ali ja se više ne nasmejem kada vidim pozitivan test", rekla je mama Lisa.

Razočaravajući bol

"Kad se dogode bolovi i pobačaji, čini mi se doslovno kao da mi je srce iščupano. Ipak stvarnost je takva kakva jeste, jednostavno moram da nastavim dalje kao da se ništa ne dešava", setno je rekla ova mama.

Lisa svoj drugi pobačaj u deset nedelja opisuje kao najgori, jer je hospitalizovana zbog gubitka krvi.

"Bila sam na porodičnom ručku i to se dogodilo kad sam otišla u WC. Sećam se da je krv šikljala. Bilo je tako traumatično. Nisam mogla da verujem da gubim još jedno dete", opisala je.

Britansko ministarstvo zdravlja istražuje uzroke spontanih pobačaja tek nakon što se dogode tri uzastopna, a Lisa je zbog toga potražila pomoć lekara jer nije više mogla da prolaziti kroz tu bol.

Rezultati pokazuju da su testovi bili normalni, što znači da nije bilo leka koji bi zaustavio dalje slamanje njenog srca ako želi i dalje da postane majka.

"Nakon tri pobačaja, prestala sam da govorim prijateljima i porodici da sam trudna. Budući da sam gotovo čekala da se to ponovi. Videla sam snažne otkucaje srca koji su mi dali nadu da se to više neće ponoviti. Često se pitam zašto mi se to događa. Ponekad se to čini nepravedno", kaže Lisa, koja je ipak zahvalna što ima ćerku od 13 godina, ali i dalje ne razume zašto i kako ne može da rodi drugo dete.

"Očajna sam zbog onog neodoljivog osećaja ljubavi koji dobijete kad imate novorođenče za kojim čeznete", dodala je.

Neobjašnjivi pobačaji

Prosečna žena ima oko 5 odsto prirodnih ćelija ubica, ali Lisa ima 11, te se smatra da je to verovatni uzrok njenih trauma. Nadala se da će lekovi za njihovo smanjenje delovati, a lekari su bili zbunjeni kad su se ćelije smanjile na 2 odsto, ali su se pobačaji nastavili.

U maju 2019. Lisi je rečeno da će jedini način na koji će dobiti biološko dete biti surogat majčinstvo.

"Nisam čak ni morala da pitam svoju sestru Džoanu, jer se ponudila puno puta. Zahvalna sam joj do neba", rekla je ova nesrećna majka.

U septembru su napravili jedan ciklus vantelesne oplodnje, ali nije uspeo. Bila je sigurna da će uspeti jer su embrioni bili zdravi.

"Taj me je gubitak zaboleo više od ostalih jer sam mislila da će surogat majčinstvo biti odgovor. Srećom, moja je sestra spremna da pokušamo ponovno. Rekla je da će učiniti sve što je potrebno da mi pomogne" dodaje Lisa, koja se nada da njena priča može da razbije tabu i podstakne žene da govore o pobačajima.

"Mislim da se o tome ne govori dovoljno. Želim da drugi znaju da nisu sami i da se pobačaji nekad događaju bez medicinskog objašnjenja", istakla je.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)