Insulinska rezistencija poprima epidemijske razmere i bolest je savremenog društva.Usled preteranog unosa masti, šećera, pankreas oslobađa velike količine insulina. Mehanizam razvoja neosetljivosti (rezistencije) ćelija na insulin još uvek nije u potpunosti razjašnjen. Pitale smo stručnjaka, Mirka Mačkića, specijalistu ginekologije sa akušertvom iz GAK 'Narodni front' da li insulinska rezistencija može da bude prepreka za trudnoću i da li može da bude opasna tokom drugog stanja.

"Insulinska rezistencija je metaboličko stanje koje karakteriše povišen nivo insulina u krvi i rezistenciju ćelija na insulin. Znači, insulinska rezistencija predstavlja stanje u kojem ćelije slabo reaguju ili ne reaguju na insulin što uzrokuje da njegov nivo u krvi raste. Insulin u krvi vezuje glukozu, čiji nivo u krvi takođe raste zbog nemogućnosti transporta unutar ćelija. Na taj način, insulinska rezistencija dovodi do povišenog nivoa glikemije u krvi", objasnio je doktor i upozorio na koje simptome treba da obratite pažnju:

  • prekomerna žeđ
  • učestalo mokrenje
  • lako dobijanje na težini i teško mršavljenje
  • osećaj pospanosti nakon jela
  • neredovne menstruacija
Mirko Mačkić, doktor
Uroš Arsić/Mondo Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom, iz GAK 'Narodni front'

Prema njegovim rečima dijagnoza se postavlja utvrđivanjem vrednosti glikemije i testom opterećenja na glukozu( OGTT). Zavisno od rezultata rade se dalje pretrage glikolizirani hemoglobin, lipidni i hormonski status i dr.

Na pitanje da li insulinska rezistencija može da bude prepreka kod žena ukoliko žele da zatrudne, doktor je istakao je taj proces može da koči sledeća stvar:

"Pacijentkinja može da ima probleme ukoliko planira trudnoću jer je insulinska rezistencija povezana sa sindromom policističnih jajnika. U tom smislu važano je posebno voditi računa o načinu ishrane, fizičkoj aktivist, kao primeni određenih medikamenata", objasnio je Mačkić.

Mirko Mačkić, doktor
Uroš Arsić/Mondo Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom, iz GAK 'Narodni front'

Ukoliko se ovaj zdravstveni problem javi u trudnoći, evo na šta doktor upozorava:

"Obzirom da se tokom normalne trudnoće u organizmu žene javlja stanje smanjene tolerancije na insulin radi adekvatne ishrane ploda neophodno je redovno kontrolisanje glikemije u krvi, kao i da se uradi test opterećenja na glukozu. U slučaju nekontrolisane trudnoće može da se razvije gestacijski dijabetes sa svim svojim posledicama po rast i razvoj ploda".

Mirko Mačkić, doktor
Uroš Arsić/Mondo Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom, iz GAK 'Narodni front'

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Yumama)