Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DR MAČKIĆ OTKRIVA DA LI INSULINSKA REZISTENCIJA UTIČE NA TRUDNOĆU: Šta je važno da uradite ukoliko imate ove simptome

Autor Sandra Krstanović

Doktor Mirko Mačkić istakao je na šta treba da obratite pažnju ukoliko ste trudni ili planirate bebu.

 Bolnica, doktor Mirko Mačkić, abortus Izvor: Shutterstock, Uroš Arsić/Mondo

Insulinska rezistencija poprima epidemijske razmere i bolest je savremenog društva.Usled preteranog unosa masti, šećera, pankreas oslobađa velike količine insulina. Mehanizam razvoja neosetljivosti (rezistencije) ćelija na insulin još uvek nije u potpunosti razjašnjen. Pitale smo stručnjaka, Mirka Mačkića, specijalistu ginekologije sa akušertvom iz GAK 'Narodni front' da li insulinska rezistencija može da bude prepreka za trudnoću i da li može da bude opasna tokom drugog stanja.

"Insulinska rezistencija je metaboličko stanje koje karakteriše povišen nivo insulina u krvi i rezistenciju ćelija na insulin. Znači, insulinska rezistencija predstavlja stanje u kojem ćelije slabo reaguju ili ne reaguju na insulin što uzrokuje da njegov nivo u krvi raste. Insulin u krvi vezuje glukozu, čiji nivo u krvi takođe raste zbog nemogućnosti transporta unutar ćelija. Na taj način, insulinska rezistencija dovodi do povišenog nivoa glikemije u krvi", objasnio je doktor i upozorio na koje simptome treba da obratite pažnju:

  • prekomerna žeđ
  • učestalo mokrenje
  • lako dobijanje na težini i teško mršavljenje
  • osećaj pospanosti nakon jela
  • neredovne menstruacija
 Mirko Mačkić, doktor
Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom, iz GAK 'Narodni front'
Izvor: Uroš Arsić/Mondo

Prema njegovim rečima dijagnoza se postavlja utvrđivanjem vrednosti glikemije i testom opterećenja na glukozu( OGTT). Zavisno od rezultata rade se dalje pretrage glikolizirani hemoglobin, lipidni i hormonski status i dr.

Na pitanje da li insulinska rezistencija može da bude prepreka kod žena ukoliko žele da zatrudne, doktor je istakao je taj proces može da koči sledeća stvar:

"Pacijentkinja može da ima probleme ukoliko planira trudnoću jer je insulinska rezistencija povezana sa sindromom policističnih jajnika. U tom smislu važano je posebno voditi računa o načinu ishrane, fizičkoj aktivist, kao primeni određenih medikamenata", objasnio je Mačkić.

 Mirko Mačkić, doktor
Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom, iz GAK 'Narodni front'
Izvor: Uroš Arsić/Mondo

Ukoliko se ovaj zdravstveni problem javi u trudnoći, evo na šta doktor upozorava:

"Obzirom da se tokom normalne trudnoće u organizmu žene javlja stanje smanjene tolerancije na insulin radi adekvatne ishrane ploda neophodno je redovno kontrolisanje glikemije u krvi, kao i da se uradi test opterećenja na glukozu. U slučaju nekontrolisane trudnoće može da se razvije gestacijski dijabetes sa svim svojim posledicama po rast i razvoj ploda".

 Mirko Mačkić, doktor
Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom, iz GAK 'Narodni front'
Izvor: Uroš Arsić/Mondo

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica