Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PITALE SMO LEKARA SVE ŠTO VAS ZANIMA O SPONTANOM POBAČAJU: Dr Mačkić o uzrocima, simptomima i šansi za novu trudnoću

Autor Sandra Krstanović

Ginekolog Mirko Mačkić detaljno je objasnio sve što vas zanima o spontanom pobačaju. Koji su simptomi, uzročnici i kada se javlja.

 mirko mackic doktor.jpg Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Spontani pobačaj je veoma težak gubitak za ženu. Ukoliko ste imali spontani pobačaj, verovatno ste prolazili kroz stanja od prvobitnog šoka, do osećanja tuge i krivice za nešto što mislite da niste ili jeste trebali da uradite. Pored emotivnog tu si fizički razlozi zbog kojih dolazi do gubitka bebe.

Možda će vas zanimati

Primarijus doktor Mirko Mačkić, specijalista ginekologije sa akušerstvom, iz GAK 'Narodni front' je za Yumamu otkrio sve o spontanom pobačaju.

"Spontani pobačaj je patološki proces koji rezultira ne namernin izbacivanjem embriona/ploda iz materice do 20. nedelje trudnoće. Javlja se često u više od 20 odsto prepoznatih trudnoća. Oko 80 odsto spontanih pobačaja dešava se do 12. nedelje trudnoće, da bi se potom sa starošću trudnoće taj procenat smanjivao", rekao nam je doktor Mačkić.

Prema njegovim rečima pacijentkinje koje su već imale jedan spontani pobačaj, šansa da dođe do drugog je do 20 odsto, a kod onih koje su imale dva uzastopna pobačaj šanse za treći je do 33 odsto. Ipak, važno je napomenuti da se oni ne ponavlja, međutim sa porastom godina pacijentkinje raste i stopa spontanih pobačaja.

 dr mirko mackic.jpg
Doktor Mirko Mačkić
Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Najčešći uzroci spontanih pobačaja

- godine starosti,

- predhodni spontani pobačaji

- pušenje

- šećerna bolest

- infekcije

- trombofilije

- alkoholizam i korišćenje opojnih droga

- anomalije materice, anomalije posteljice i dr.


Spontani pobačaji se del na preteće, započete, inkompletne i septične abortuse. Najčešći simptomi su vaginalno krvarenje i bolovi u maloj karlici.

"Neophodan je pregled ginekologa da bi se utvrdila starost trudnoće, o kom tipu spontanog pobačaja se radi, da li postoji evidentan uzrok pobačaja i da bi se ordinirala odgovarajuća terapija i eventualni tretman-intervencija. Različiti su tretmani zavisno od starosti trudnoće. Važno je istaći da se kod Rh negativnih pacijentkinja ordinira Rh D imunoglobulin-RhoGAM", objasnio je doktor Mačkić za Yumamu.

On je na kraju istakao da stručna i pravovremena dijagnoza, kao i adekvatna psihološka podrška pacijentkinjama rezultiraju dobrom prognozom kako za trenutnu tako i za buduće trudnoće.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica