Sve više žena se suočava sa problemom steriliteta iako se često dešava da da ni ginekolozi ne mogu da otkriju glavnu uzrok neplodnosti, zbog čega je otežano lečenje, ovo su najčešći faktori koji mogu da budu glavna prepreka trudnoći:

  • Poremećen proces ovulacije – Često se dešava ovakav poremećaj i vezan je za odnos hormona LH i FSH. Veoma malo odstupanje ova dva hormona od referentnih vrednosti mogu dovesti do smanjene plodnosti ili izostanka ovulacije. Poremećen proces ovulacije može nastati iz nekoliko faktora: preteranog izgladnjivanja ili vežbanja, tumora ili nekih povreda glave.
  • Povišen nivo hormona prolaktina – Hormon prolaktin je hormon koji utiče na stvaranje mleka. Povišene vrenosti ovog hormona mogu dovesti do poremećaja procesa ovulacije. Jedan od prvih simptoma ovakvog poremećaja može biti pojava mleka u dojkama.
  • Neprohodnost jajovoda - Obzirom na to da se u spontanom oplođenju polne ćelije spajaju baš u jajovodu, njihova funkcija je krucijalna. Ovaj oblik steriliteta je veoma rasprostanjen jer je puno faktora koji mogu dovesti do oštećenja ili neprohodnosti jajovoda. Na oštećenja i neprohodnost utiču infekcije, upale koje mogu proći neprimećeno, bakterije (ureaplasma, clamidia) koje se prenose polnim putem. Oštećenje jajovoda može dovesti do vanmaterične trudnoće, a začepljenje sprečava oplođenje jajne ćelije, pa do trudnoće ne može doći.
Ginekolog, par, vantelesna oplodnja
Shutterstock Par kod ginekologa na konsultaciji za vantelesnu oplodnju

  • Sindrom policističnih jajnika (PCOS) – Sindrom policističnih jajnika je poremećaj u kom se na jajniku stvaraju brojne ciste od 5 do 20mm u prečniku i jajnik je u tom slučaju dvostruko uvećan. Ovakav poremećaj utiče na smanjenu mogućnost začeća. Simptomi koji ukazuju na ovaj sindrom mogu biti: pojačana maljavost, opadanje kose, izostanak menstrualnog krvarenja ili smanjen broj, akne, gojaznost.
  • Endometrioza – Ovaj poremećaj se u medicini opisuje kao poseban proces pri čemu se tkivo materice nađe izvan same materice i u najčešćem slučaju zahvati jajovode i jajnike, a ponekad i rektum i bubrege. Tkivo materice koje se nađe na takvim mestima može da utiče na smanjenu funkciju stvaranja jajnih ćelija i na smanjenu prohodnost jajovoda. Ovakav poremećaj utiče na hormonski balans i tkivo reaguje tako što krvari u skladu sa menstualnim ciklusom. Žene koje imaju endometriozu često osećaju bolove u malom stomaku.
  • Miomi i polipi na materici - Izrasline u šupljini materice takođe mogu uticati na uspešnost začeća. Procedura koja se koristi u njihovom otkrivanju i uklanjanju naziva se histeroskopija, a ukoliko je potrebno, lekar će odrediti i neki drugi vid terapije.
Test, trudnoća
Shutterstock Test na trudnoću

Šta ako su znaci neplodnosti neuočljivi i skriveni?

Postoje slučajevi kada sterilitet ima ređe uzroke. Njih je zato i teže prepoznati, jer se neplodnost javlja kao posledica problema sa imunitetom ili su njeni uzroci neobjašnjivi.

U prvom slučaju, ženski imunitet proizvodi antitela koja otežavaju spermatozoidima da stignu do jajne ćelije i oplode je. Dešava se i da imuni sistem žene odbaci posteljicu i plod. Ovo je inače dosta redak poremećaj koji se može otkriti pomoću specijalnih testova, a uzroci neuspele trudnoće povezani su sa autoimunim ili naslednim.Iako su faktori koji izazivaju sterilitet brojni, ponekad je nemoguće odrediti bilo kakav poznati razlog. Stručnjaci tada govore o neobjašnjivim uzrocima neplodnosti.

Zato je važno da znate da na probleme sa sterilitetom utiče i životni stil, kao i određene navike kao što su: pušenje, alkohol i prekomerna upotreba kofeina, upotreba narkotika, dugotrajno korišćenje lekova protiv otoka i upala, neuhranjenost ili gojaznost.

(Yumama)