Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽELITE JEDNO, DVOJE, TROJE ILI VIŠE DECE: Jednostavnom formulom izračunajte koje godine su idealne za trudnoću

Autor Sandra Krstanović

Naučnici su jednostavnom teorijom objasnili koje su najbolje godine za reprodukciju ako želite jedno, dvoje, troje i više dece.

 Trudnoća, par Izvor: Shutterstock

Naučnici iz Holandije došli su do matematičke formule koja može da pomogne mladim budućim roditeljima ukoliko planiraju porodicu, a sve zavisi koliko dece žele.

Pre svega su se vodili činjenicom da godine žene najviše utiču na sposobnost začeća. Plodnost prema podacima, počinje da opada oko 30. godine, dok je nakon 35. zabeležen nagli pad. Što se tiče muškaraca, kod njih je situacija nešto drugačija, naime, njima plodnost opada između 40. i 45. godine.

Za jedno dete

Ukoliko želite jedno dete, žene sa začećem mogu da pričekaju do 41. godine, kaže studija. Međutim, kako se navodi, u ovim godinama šanse za začeće su samo 50 odsto. Oko 84 odsto parova dobiće bebu prirodnim putem u roku od godinu dana ako se zaista tome i posvete. Najviše šanse, čak 90 odsto , da brzo zatrudne imaju žene od 32. godine, dok one sa 37. godina imaju 75 odsto mogućnosti začeća tokom godinu dana pokušavanja.

 Trudnoća, par, sreća
Potvrđena trudnoća ultrazvukom
Izvor: Shutterstock

Za dvoje dece

Najidealnije je da prvo začeće u tom slučaju planirate sa 27. godina, jer su vam tada šanse čak 90 odsto da to i ostvarite. Stručnjaci se pre svega vode preporukom da treba napraviti veći razmak između dve trudnoće, zato su tridesete godine idealne za planiranje drugog deteta.

Za troje dece

Granica se pomera, na 23.godine. Ako vam se ipak to čini isuviše rano, ne brinite ako krenete i kasnije, u 31. godini života, imaćete mogućnost 75 odsto da ostvarite vaše želje. Ali nakon 35. ukoliko želite troje dece, šanse se smanjuju na 50 odsto.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica