Sindrom policističnih jajnika - PCOS može biti tačka spoticanja ukoliko želite da ostanete trudni. Jedan je od glavnih uzročnika neplodnosti, pa je bitno da se redovno kontrolišete i slušate lekara kada su saveti za preporuku u pitanju. Pored toga, veoma je važno da steknete zdrave navike jer one mogu biti presudne za trudnoću pored policističnih jajnika.

Lični trener Vendi Pavel koja je specijalizovana za treniranje žena pre i posle trudnoće, a i sama je imala probleme sa policističnim jajnicima i danas je majka, otkrila je najvažnije savete za žene sa ovom dijagnozom koje se bore za začeće.

"Najbolja stvar koju možete da uradite u ovom trenutku je da se od sada obavežete da ćete svoje telo dovesti u top formu za začeće i nošenje bebe", rekla je na samom početku, a onda je otkrila i druge važne savete.

"Trebalo bi da se pozabavite svojom ishranom, a cilj treba da vam bude da se hranite što više čistom i neobrađenom hranom. Čitajte etikete i ako ne možete da izgovorite sastojke - ne želite da ih jedete!

Jedite organsko kad god je to moguće. Jako verujem da je smanjena količina pesticida, hemikalija i hormona koje unosimo kroz našu hranu ima pozitivan efekat na naše zdravlje. Kupujte meso iz slobodnog uzgoja (ako nije organsko) i izbacite što više prerađene i slatke hrane iz vaše ishrane. Povećajte unos vlakana i uverite se da unosite dovoljno omega masnih kiselina, jer one se sa dobrim razlogom nazivaju esencijalnim", posavetovala je Vendi kada je u pitanju ishrana, a onda je otkrila i jedan trik:

"Sameljite semenke lana, bundeve i susama u mlinu za kafu i pospite ih po žitaricama ili ih dodajte u smuti. Grickajte orašaste plodove (ne slane niti pečene) i semenke i/ili uzimajte kvalitetan omega dodatak."

Avokado, hrana
Shutterstock Žena jede avokado

Kada je u pitanje trening tela, Vendi je posavetovala vežbe koje možete da radite bez teretane a koje su prava blagodet za vaše organizam.

"Razmislite o svom držanju i uvučenom stomaku (ne zadržavajte dah) dok hodate. Ovo možete da radite napolju ili na traci za trčanje u teretani. Povećajte svoje šetnje, ubrzajte korak, idite na uzbrdice, a zatim dodajte i džogiranje. Hodajte 3 minuta, pa džogirajte jedan, pa hodajte ponovo. Nastavite da povećavate razdaljinu ili brzinu ili trajanje trčanja, ali nikada ne pokušavajte da povećate sve odjednom", rekla je Vendi.

Trening, vežbe
Shutterstock Žena vežba

Ona tvrdi da ćete vrlo brzo videti rezultate, što će biti odlična motivacija da nastavite dalje.

"Vodite se 'testom razgovora' - trebalo bi da budete u mogućnosti da vodite razgovor dok vežbate. Ako osetite da vam dah zastaje, usporite. Ako možete da pevate dok vežbate, onda ubrzajte tempo. Isprobajte neke jednostavne vežbe za telo kao što su iskoraci, čučnjevi, sklekovi", još jedan je odličan savet trenera, a onda je dodala:

"Važno je da se ne osećate uplašeno u ovom procesu. Sve ovo će vam pomoći da ublažite simptome policističnih jajnika. Takođe mi je dijagnostikovan PCOS i imam dvoje dece. To znači da je teže predvideti ovulaciju, a ne da je uopšte nemate."

(Yumama)