Za trudnoću i dete uvek je pravo vreme. To je radost koja je jedinstvena, ma koliko godina imali roditelji. Međutim, stručnjaci su otkrili koja je gornja granica kada žena treba da zatrudni ali i razlog tome.

Uprkos društvenim ili zdravstvenim faktorima koji sprečavaju brojne žene da ranije zatrudne, mišljenje stručnjaka je da je krajnja granica za trudnoću 44. godina. Razlozi zašto se baš 44. godina smatra gornjom granicom za trudnoću su da nije pravedno prema detetu da ima roditelje koji možda neće moći da brinu o njemu kada su mu i dalje preko potrebni ali i povećane zdravstvene komplikacije.

Idealne godine za trudnoću su 20-e i 30-e, a nakon 35. mogućnost za trudnoću počinje da opada, a još više se ubrzava nakon 40. godine, ističu ginekolozi.

"Zamrzavanje jajnih ćelija omogućilo je ženama da odlože začeće, ali ipak bi društvo trebalo da ih ohrabri da imaju decu ranije. Zapravo, ja parovima preporučujem da kompletiraju porodicu do 35. godine", objasnio specijalista za plodnost i veštačku oplodnju.

Porodica
Shutterstock Porodica

Iako se često piše o kasnim trudnoćama kod slavnih ličnosti, stručnjaci smatraju da su se one verovatno podvrgle nekoj vantelesnoj oplodnji, ali i da ne koriste vlastite jajne ćelije.

"Šanse da žena stara 49 godina ostane trudna su jako male, verovatno manje od jedan odsto", ispričao je specijalista za plodnost i dodao da jajne ćelije stare kao i ostatak tela.

(Yumama)