Često ćete čuti od lekara da je nivo vitamina D vrlo važan, a ukoliko planirate da zatrudnite, moguće je da će vam i ginekolog baš njega pomenuti. Ne postoje istraživanja koja dokazuju da vitamin D može da vam pomogne da zatrudnite, ali postoje oni koji dokazuju da konzumiranje vitamina D mogu da poboljšaju neke razloge koji mogu da otežaju trudnoću ali i da povećaju šansu kod vantelesne oplodnje.

Danas je poznato i da mnoge žene u reproduktivnom dobu imaju manjak vitamina D i da se uzimanje njegovih suplemenata preporučuje za opšte zdravlje. Dakle, ako pokušavate da dobijete bebu, možda bi trebalo da razmislite o uzimanju suplemenata vitamina D u pripremi za trudnoću.

Vitamin D i veće šanse za vantelesnu oplodnju

Nekoliko istraživanja je sugerisalo da žene imaju bolji ishod vantelesne oplodnje kada im je nivo vitamina D u normali. 2018. godine rađeno je istraživanje na 2.700 žena, i potvrđene su ove pretpostavke.

"Šanse za rađanje, pozitivan test na trudnoću i klinička trudnoća (nakon vantelesne oplodnje) su veće kod žena koje imaju dobar nivo vitamina D u poređenju sa onima kojima je nedostajao", kažu stručnjaci.

Trudnica
Shutterstock Trudnica

Vitamin D i regulisanje menstrualnih ciklusa

Ako menstruacija nije redovna, biće vam teže i da zatrudnite jer možda nećete redovno imati ovulaciju. Međutim, postoje neka istraživanja koja ukazuju da postoji veza između niskog vitamina D i onoga što istraživači nazivaju 'menstrualni poremećaj', ali su za to potrebna i dalja istraživanja.

(Yumama)