Rađanje blizanaca je u poslednje vreme sve češće, kako zbog vantelesnih oplodnji, tako i zbog toga što žene u sve kasnijim godinama odlučuju da postanu majke. Ukoliko i vi imate želju da postanete majka blizanaca, treba da znate koji prirodni faktori mogu da utiču na to.

Lečenje neplodnosti i vantelesna oplodnja nije jedina šansa za dobijanje blizanaca, evo šta sve utiče na višeplodne trudnoće:

Starost

Ukoliko imate više od 30 godina, veće su šanse da dobijete blizance. To je zato što folikul stimulišući hormon raste godinama, a on je on je odgovoran za razvoj jajne ćelije u jajnicima. Ponekad on preterano reaguje pa oslobodi dve ili više jajne ćelije, što dovodi do višestrukih trudnoća.

Porodična istorija

Porodična istorija identičnih blizanaca ne znači da je veća verovatnoća da ćete imati višestruku trudnoću, ali je veća verovatnoća da će muški identični blizanci imati svoje identične blizance. Međutim, ako imate blizance u vašoj porodici, šansa da zatrudnite sa blizancima se povećava. Ako postoje blizanci u familiji oba roditelja, šanse da ih i vi dobijete su mnogo veći.

Težina

Žene sa većom težinom imaju veću verovatnoću da začnu blizance. Dodatna telesna masa dovodi do povećanja nivoa estrogena, a viši nivo estrogena mogu dovesti do prekomerne stimulacije jajnika. Umesto da otpuste samo jedno jaje tokom ovulacije, jajnici mogu da oslobode dva ili više. Iako su šanse za blizance mogu povećati, drugi faktori povezani sa prekomernom težinom mogu otežati začeće.

Težina, merenje, kilogrami, vaga
Shutterstock Žena meri težinu

Visina

Ljudi koji su viši od proseka imaju veće šanse da dobiju blizance. Zašto se to dešava nije jasno stručnjacima, ali njihova teorija je da bolja ishrana (koja može dovesti do veće visine) delom stoji iza povećane stope blizanaca.

Dojenje

Žene koje zatrudne dok doje, imaju veću verovatnoću da će začeti blizance. Jedno istraživanje je pokazalo da je stopa blizanaca 11.4 odsto među osobama koje doje, u poređenju sa samo 1.1 odsto među osobama koje ne doje.

Mlečni proizvodi

Neka istraživanja su pkazala da su žene koje jedu mlečne proizvode pod većom šansom da začnu blizance. Jedna teorija je da hormon rasta koji daju kravama utiče i na nivo hormona kod ljudi.

(Yumama)