Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OČEVI, I VI TREBA DA OBRATITE PAŽNJU: Lek protiv dijabetesa tipa 2 izaziva urođene mane kod novorođenčeta?

Iako se svi brinu o zdravlju trudnice, i očevo zdravlje je važno za razvoj ploda.

 Trudnica, muž, par Izvor: Shutterstock

Jedan od najčešće prepisanih lekova za dijabetes tip 2 u svetu, mogao bi biti povezan sa težim urođenim manama kod beba. Ovog puta nije u pitanju majka koja koristi lekove, već otac, pokazalo je istraživanje danskih naučnika.

U pitanju je lek Metformin, i povezan je sa 1,4 puta većim rizikom od razvoja urođenih mana kod dečaka čiji su očevi koristili ovaj lek, u poređenju sa onjim čiji ga očevi nisu koristili.

Možda će vas zanimati

U oba slučaja, majke nisu imale ni dijabetes, ni hipertenziju.

Međutim, autori istraživanja navode da nisu znali da li su očevi uzimali lekove baš onako kako im je propisano ili su sa manje pažnje održavali dijabetes pod kontrolom, što bi takođe moglo imati veze sa urođenim manama.

Istraživanje je pokazalo i da deca očeva koji su umesto Metformina uzimali Inzulin, nisu imali povećane šanse za urođene mane.

 Trudnica na pregledu
Trudnica na pregledu
Izvor: Shutterstock

Naučnici su otkrili i da su bebe bile izložene delovanju leka od očeva koji su bar tri meseca pre začeća uzimali ovaj medikament, u vreme kada su se razvijali spermatozoidi.

Stručnjaci se takođe slažu da bi trebalo dodatno istražiti ove informaciju, a neki su predložili da muškarci koji uzimaju Metformin u dogovoru sa lekarom, razmisle o korišćenju nekog drugog leka dok njihova partnerka pokušava da ostane trudna.

Ovo je svakako dovoljan razlog da se i na zdravlje očeva usmeri veća pažnja, a ne samo na žene.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica