Sindrom policističnih jajnika sa sobom često nosi neke nepodnošljive simptome, poput viška kilograma, akni, pojačane maljavosti. To je, zapravo, jedan od najčešćih hormonskih poremećaja među ženama.

Kod ovih žena obično postoji dosta muških, a nedovoljno ženskih hormona. Zbog ovog disbalansa postoji problem sa menstrualnim ciklusom i ovulacijom, što onda otežava začeće.

Ne postoji lek koji će zauvek rešiti PCOS, ali se zdravim načinom života i nekim dobrim navikama hormone možete držati pod kontrolom. Izdvajamo 7 prirodnih načina da jajnike i hormone održavate u normalnom stanju, a to će vam pomoći i kod začeća.

1. Redovno vežbajte

Vežbanje pomaže telu da glukozu koristi kao gorivo, a samim tim podstiče i kortizol, koji telu pomaže da koristi glukozu i masti za energiju i reguliše stres. Nemojte raditi preduge treninge. Preporučuje se i šetnja posle večere.

2. Povećajte magnezijum kroz ishranu

Studije su pokazale da žene koje imaju insulinsku rezistenciju i policistične jajnike imaju veću šansu da razviju dijabetes i srčane bolesti. Redovan unos magnezijuma može da vam pomogne da povećate osetljivost ćelija na insulin. Najviše magnezijuma naći ćete u zelenom lisnatom povrću, avokadu, jogurtu, orasima, semenkama.

3. Jedite zeleno povrće

Biljna ishrana ima mnogobrojne prednosti po imunitet. Smanjuje upalne procese, a ujedno i sprečava pojavu raznih bolesti. Ženama sa policističnim jajnicima se naročito preporučuje balansirana ishrana. Povrće, koje je prepuno vlakana, pomoći će vam da sporije varite šećere, pa tako ni insulin neće skakati. Takođe, oni utiču i na manju količinu muških hormona i na metabolizam estrogena. Jedite zeleno povrće svakog dana!

4. Smanjite kofein

Ako pijete previše kafe, postoji mogućnost da ćete piti manje ovde. Višak kofeina podiže nivo kortizola i insulina u telu.

5. Treba da imate 5 obroka dnevno

Ako imate tri obilna obroka dnevno i velike razmake između njih, to će mnogo uticati na vaš metabolizam. Mnogo je bolje za telo da imate pet manjih obroka, pa razmak između njih neće biti preveliki. Tri glavna obroka i dve užine su osnova, pa nećete biti gladni. Trudite se da svi obroci budu lepo balansirani, da se sastoje od dosta povrća, proteina i složenih ugljenih hidrata.

6. Masne kiseline su neophodne

Masne kiseline su ključne za zdravo funkcionisanje organizma, a naročito za policistične jajnike i insulinsku rezistenciju. Omega-3 masne kiseline najpre ćete dobiti iz masne ribe, poput lososa.

7. Suplementi su važni

Za PCOS je vrlo važno da imate dobar balans svih nutrijenata, jer ćete tako podstaći i redovnu ovulaciju. O suplementaciji porazgovarajte sa lekarom, koji će vam preporučiti šta je vama potrebno.

Važno je da znate da je trudnoća sa policističnim jajnicima apsolutno moguća. Nemojte se brinuti. Ukoliko se borite i imate problem sa začećem, najbolje je da se obratite stručnjaku koji će vas uputiti kako da rešite problem.

izvor: yumama