Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI IMAM POLICISTIČNE JAJNIKE: 7 simptoma koji ukazuju na ovaj problem

Policistični jajnici su čest problem kod žena, koji može stvarati probleme sa reproduktivnim zdravljem. Prepoznajte simptome i obratite se lekaru na vreme.

  Izvor: Shutterstock

Mnogi lekari će reći da je bolest broj jedan među ženama, kada je reproduktivno zdravlje u pitanju, sindrom policističnih jajnika.

Sindrom policističnih jajnika je hormonski poremećaj, koji se javlja u periodu između puberteta i menopauze kod određenog broja žena. Policistični jajnici nastaju usled povećane količine muških polnih hormona, ali se ne zna sa sigurnošću zbog čega dolazi do ovoga.

Možda vas zanima

Obično se smatra da postoje dva faktora koja dovode do ovoga: nasledni faktor i stil života (ishrana, vežbanje, san).

Ukoliko ginekolog ustanovi da imate policistične jajnike, poslaće vas na OGT test, kako biste proverili da li imate i insulinsku rezistenciju. Policistični jajnici i insulinska rezistencija su usko povezani, i u najvećem broju slučajeva se javljaju zajedno.

Policistične jajnike je važno lečiti, jer dovode do problema sa ovulacijom i menstrualnim ciklusom, što može ometati začeće.

Važno je znati da, ukoliko se leče, bilo lekovima ili promenom stila života, policistični jajnici neće biti prepreka za trudnoću. Samo je važno da se na vreme obratite lekaru. 

Koji su to simptomi policističnih jajnika:

1. Problem sa začećem

Nažalost, obično žene tek kada ne mogu da zatrudne shvate da imaju problem. Lekar će vam ukazati na načine kako da popravite stanje, lekovima ili životnim stilom, te će šanse da zatrudnite brzo postati veće.

2. Problemi sa menstruacijom

Jedan od ubedljivo najčešćih simptoma jeste problem sa menstruacijom koja može da kasni ili izostaje. Ako vam ciklus traje duže od 35 dana ili nemate menstruaciju 4 meseca ili duže, obavezno posetite lekara.

3. Akne

Žene sa policističnim jajnicima imaju čak 50 odsto veće šanse da imaju bubuljice, akne, mitisere. Pored lica, one se mogu pojaviti i na grudima, leđima, ramenima.

4. Pojačana maljavost

Ovo je takođe čest simptom policističnih jajnika. Pojačana maljavost se javlja usled povišenog nivoa muških hormona.

5. Loš kvalitet sna

Ovo je vrlo čest problem kod žena sa policističnim jajnicima.

6. Nadutost u predelu stomaka

Verovali ili ne, ovo može uticati i na rad digestivnog sistema, što dovodi do nadutosti i zatvora. Pored toga, postoje namirnice koje dodatno stvaraju ovaj problem, poput pasulja, brokolija, kupusa, karfiola.

7. Depresija

Usled neravnoteže hormona, dolazi i do naglih promena raspoloženja. Depresija i anksioznost se, prema istraživanjima, dosta češće javljaju kod žena sa ovim problemom.

Pročitajte i...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica