Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKNE, VIŠAK KILOGRAMA, NEREDOVNI CIKLUSI: Ovo su simptomi POLICISTIČNIH JAJNIKA, a obično se tu krije još jedan problem

Prepoznajte da li imate policistične jajnike i šta bi trebalo da radite po tom pitanju.

 policisticni jajnici_1518930731 Izvor: Shutterstock

Sindrom policističnih jajnika je hormonski poremećaj koji utiče na ceo reproduktivni sistem. Ovo je, zapravo, najčešći endokrinološki i ginekološki problem kod žena u reproduktivnom periodu. On može otežati začeće, što predstavlja dodatni problem.

možda vas zanima

Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika imaju povišenu koncentraciju muških hormona (testosteron), povišen LH, promenjene vrednosti estrogena. U najvećem broju slučajeva sindrom policističnih jajnika povezan je sa povišenim nivoom insulina u krvi i insulinskom rezistencijom.

Šta ovodi do sindroma policističnih jajnika?

Tačan uzrok ovog problema se ne može sa sigurnošću pronaći. Ipak, postoje neke promene u organizmu koje definitivno mogu uticati na razvoj policističnih jajnika. To su višak insulina, hormonski disbalans, genetika.

Ovaj problem se obično prepozna po tome što žena ima izostanak menstruacije ili je ona neredovna. Ipak, kod nekih žena one mogu biti potpuno redovne. Dijagnoza se postavlja na osnovu razgovora sa ginekologom ili endokrinologom, ultrazvučnog pregleda i laboratorijskih analiza. Lekar će vas verovatno poslati i na OGTT. To je test opterećenja šećerom, koji pokazuje na koji način vaš organizam reaguje na veću količinu šećera.

Kako da prepoznate da imate sindrom policističnih jajnika?

  • neregularni ciklusi
  • jako krvarenje
  • izostanak menstruacije
  • pojačana maljavost
  • gubitak kose
  • akne na licu(obično na bradi), grudima i gornjem delu leđa
  • visak kilograma, gojaznost
  • neplodnost
  • zdravstveni problemi poput dijabetesa, visokog pritiska, povišenog holesterola

Važno je lečiti sindrom policističnih jajnika zbog toga što on može biti prepreka začeću, ali može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, bolesti srca, zadebljanja endometrijuma. Zato je važno uspostaviti redovne cikluse i ovulaciju, ali i smanjiti višak insulna, koji verovatno postoji, kako bi se sprečile sve te posledice.

Kako se leči PCOS?

Fizička aktivnost i ishrana sa smanjenim unosom ugljenih hidrata su najvaćnija promena koju morate napraviti. Pored toga, ženama se savetuje oralna kontracepcija, suplementacija, upotreba određenih lekova, ukoliko leakr smatra da je potrebno.

Ovde pogledajtekako treba da se hranite ukoliko imate policistične jajnike i povišen insulin. 

izvor: yumama

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica