Kada zatrudnite, u vašem organizmu započne jedna velika hormonska promena. Jedan od najvažnijih trudničkih hormona je progesteron. On je vrlo važan jer se, zahvaljujući njemu odvija implantacija. Nakon ovulacije, nivoi progesterona rastu i tako telo pripremaju za trudnoću. Ukoliko do nje ne dođe, progesteron opada i dolazi menstruacija.

Melani Mekgris je nutricionista, specijalizovana za plodnost i period trudnoće. Ona je ispričala da postoje žene koje imaju problem sa niskim progesteronom, ali i objasnila kako prirodno možete da povećate njegovu količinu.

1. Smanjite stres. "Znam da vam ne prija to stalno da slušate, naročito ako se dugo borite za potomstvo, ali zaista želim da zastanete i razmislite - najvažnije što možete da uradite jeste da smanjite stres", ističe Melani.

2. Važno je da imate normalnu kilažu. "Nauka je pokazala da višak kilograma smanjuje količinu progesterona. Studije su pokazale da su žene, kjoe su izgubile 10 posto svoje težine, znatno povećale nivo progesterona u organizmu", govori Melani.

3. Povećajte nivo vitamina D. On je veoma važan za proizvodnju progesterona, a Melani predlaže da provodite više vremena napolju upravo zbog ovog vitamina. Ako proverite i shvatite da nemate dovoljnu količinu vitamina D, lekar će vam verovatno preporučiti suplementaciju.

4. Vitamin B6 je neophodan. "Vitamin B6 utiče na stvaranje ćelija i hormona, što uključuje i progesteron, a što su pokazale mnoge studije", naglašava Melani.

5. Ishrana sa smanjenom količinom ugljenih hidrata. Mnoga istraživanja pokazala su da insulinska rezistencija povećava šansu da imate niske nivoe progesterona, zato se preporučuje hrana sa niskim glikemijskim indeksom.

izvor: yumama