Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li vitamin D utiče na plodnost i začeće? Odgovori na najčešća pitanja

Kada planiramo trudnoću, svaki segment zdravlja je od izuzetne važnosti za začeće. Pogledajte da li će vam vitamin D pomoći da ostanete u drugom stanju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ne postoji dokaz da suplemnti vitamina D mogu da vam pomognu da zatrudnite. Ipak, postoje neka istraživanja koja govore da vitamin D može pomoći u poboljšanju stanja koja ometaju trudnoću, a uz to i povećati šanse za uspeh vantelesne oplodnje.

Danas je veliki broj žena u deficitu vitamina D, te im se dodatni unos vitamina preporučuje.

Povezane vesti

Povezane vesti

Šta eksperti kažu?

"Vitamin D, sam po sebi, ne može vam pomoći da zatrudnite. Ipak, postoje neke studije koje ukazuju da on može uticati na plodnost i na uspeh vantelesne oplodnje", ističe doktor Filipa Kaje.

Iako nauka nije potvrdila ovo u potpunosti, pokazalo se da nedostatak vitamina D ima veze sa komplikacijama u trudnoći, poput preeklampsije i gestacijskog dijabetesa. Upravo zato, trudnicama se preporučuje dodatni unos ovog vitamina.

Da li vitamin D povećava šanse za uspeh VTO?

Neke studije, kao što smo napomenuli, zaista jesu pokazale da su uz vitamin D rezultati znatno bolji. Pokazalo se da su tretmani bili uspešniji kod onih žena koje su imale dobar nivo vitamina D u krvi u odnosu na one koje su bile u deficitu.

Da li vitamin D može smanjiti miome na materici?

Miomi na materici (fibroidi) su benigne izrasline. Vrlo su česti, i praktično svaka treća žena ih dobije u jednom trenutku svog života. Nekada ne pokazuju nikakve simptome. Ipak, oni veći i ozbiljniji vam mogu otežati začeće, ukoliko, na primer, blokiraju Falopijeve tube (kroz koje jajne ćelije prolaze do materice).

Neke studije ističu da vitamin D sprečava rast mioma.

Da li vitamin D može regulisati menstrualni ciklus?

Ukoliko su vam ciklusi neregularni, to može otežati začeće, jer onda verovatno nemate ni regularnu ovulaciju.

Mnoga istraživanja pokazala su da postoji veza između nivoa vitamina D i i menstrualnih problema.

Da li vitamin D može pomoći kod sindroma policističnih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je vrlo često stanje koje može uticati na ovulaciju i menstruaciju, što ometa začeće.

Postoje pretpostavke da vitamin D pomaže kod ovog problema, ali su potrebna dalja istraživanja.

Da li postoje neki drugi razlozi da uzimam vitamin D ukoliko želim trudnoću?

Kao što smo rekli, dokazi još uvek ne postoje. Ipak, naročito tokom zimskih meseci, vitamin D vam može mnogo pomoći. Doktori svakako predlažu njegovu upotrebu u periodu između septembra i marta, jer je većina ljudi tada u nedostatku ovog vitamina. Jak imunitet, na koji vitamin D utiče, svakako vam je potreban. 

Šta ako prekoračim preporučenu dozu vitamina D?

Vrlo je važno da količinu vitamina D prilagodite stanju organizma. Pre odluke da pijete vitamin D, porazgovarajte sa svojim lekarom, koji će vas poslati na analize krvi i na osnovu toga vam prepisati vašu dozu.

Nemojte uzimati veće količine od toga, jer to može dovesti do hiperkalcemije, što slabi vaše kosti i oštećuje bubrege i srce.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica