Kako su oboljenja štitaste žlezde postala sve češća pojava u populaciji, a naročito među ženama, vrlo je važno dodatno se informisati o svemu. Hormoni štitaste žlezde imaju velikog uticaja na začeće, ali i na zdravlje mame i bebe u periodu dojenja, stoga je od ključne važnosti probleme dijagnostikovati i rešiti ih na vreme. Na najčešća pitanja koja interesuju buduće mame, trudnice, ali i dojilje odgovara prof. dr Miloš Žarković, specijalista interne medicine, subspecijalista endokrinologije.

1.Kada bi svaka žena trebalo da proveri funkciju štitaste žlezda?

- U ovom trenutku ne postoje preporuke, ali postoji tihi konsenzus da svaka žena koja planira trudnoću i kada ostane u drugom stanju mora da proveri funkciju štitaste žlezde. Ovo se posebno odnosi na žene koje boluju od šećerne bolesti i drugih autoimunih oboljenja.

2.Šta podrazumeva pregled ove značajne žlezde?

Pregled podrazumeva pregled funkcije i strukture štitaste žlezde.

Pregled strukture se radi uz pomoć ultra-zvuka, a pregled funkcije se obavlja jednostavnim testom iz krvi gde se kontorliše TSH, to je hormon hipofize koji kontroliše štitastu žlezdu i tiroksin koji štitaste žlezda luči. Ukoliko hormoni nisu u redu, i postoji sumnja na tiroidne autoimunsoti (najčešće je to porodična anamneza) treba odraditi tiroidna antitela.

3.Na koji način su povezani plodnost i štitasta žlezda?

Poremećaj funkcije štitaste žlezde može da dovede do neplodnosti kao i komplikacija u trudnoći, kao što su pobačaj, prerani porođaj i drugo.

Osim toga postojanje tiroidne autoimunosti utiče na plodnost posebno kada se primenjuje asistirana reprodukcija (vantelesna oplodnja).

4.Šta bi trebalo da preduzmu žene koje se pripremaju za trudnoću?

Što se tiče štitaste žlezde proverava se funkcija žlezde, a kada ostanu u drugom stanju potrebno je da žene povećaju unos joda, ali samo za onu dozu koja se već nalazi u preparatima (suplementima za trudnice). Sve se obavezno radi u dogovoru sa lekarom.

5.Šta ukoliko se ustanovi poremećaj funkcije štitaste žlezde pre, za vreme, i nakon trudnoće?

Ako se ustanovi pre, najpametnije je da se cela stvar reši. Ukoliko je u pitanju hipotireodizam potrebno je samo da se uzima supstituciona terapija i ne bi trebalo da bude problema. Ukoliko je u pitanju hipertireodizam potrebno je izlečiti ga pre trudnoće. 

Za vreme trudnoće, bez obzira na tip poremećaja, preduzima se lečenje lekovima i čestim kontrolama kod lekara. Bez obzira na tip poremećaja ishod je najčešće odličan.

Posle trudnoće praktikuje se lečenje kao i kod bilo koje druge osobe. Biraju se lekovi koji minimalno prolaze u mleko (ukoliko majka doji).

6.Da li u trudnoći smeju da se piju hormonski lekovi?

U trudnoći moraju da se piju lekovi ukoliko postoji bolest štitaste žlezde, kako zbog zdravlja majke tako i zbog zdravlja bebe.

7.Da li postoji privremeni poremećaj štitaste žlezde (usled trudnoće)?

Postoji, to je postporođajni tireoiditis. Ovo je prolazno stanje koje se u preko 90% slučajeva završi potpunim izlečenjem, ali će se najčešće javiti i u svakoj narednoj trudnoći.

Problem je što žene simptome koji se javljaju ne prepoznaju i ne vezuju ih za štitastu žlezdu.

U prvoj fazi posleporođajnog tireoiditisa javlja se višak hormona koji se manifestuju simptomima razdražljivost, ubrzan srčani rad i gubitak težine.

U drugoj fazi postporođajnog tireoiditisa javlja se snižena koncentracija hormona koja je praćena simptomima kao što su loše raspoloženje i umor. Ukoliko imate neke od ovih simptoma potrebno je proveriti funkciju štitaste žlezde jednostavnim testom iz krvi.

8.Šta ukoliko mama nije znala da ima zdravstvene probleme, a rodila je bebu? Koje su negativne posledice nelečene hipo ili hipertireoze za vreme trudnoće i perioda dojenja za mamu, ali i za bebu?

Najveći problem sa hipo ali i hipertireoidizmom jesu komplikacije u trudnoći. Ukoliko nije baš težak poremećaj, uticaj na zdravlje bebe nije mnogo značajan. Zbog mogućnosti urođenih problema sa štitastom žlezdom, sva novorođenčad u Srbiji testiraju se za poremećaj funkcije štitaste žlezde.

Zapratite nas i na Instagramu!

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

????14 najčešćih strahova u trudnoći (i zašto ne treba da se brinete) ???? Sasvim je razumljivo da se tokom trudnoće zabrinete oko velikog broja stvari. To je sasvim prirodno, jer je ovo nešto potpuno novo i nepoznato za vas. Sve što želite jeste da tih devet meseci proteknu savršeno. I znate šta? U najvećem broju slučajeva tako i bude. Doktori su zato otkrili koji su to najčešći strahovi kod trudnica. Pogledajte i skinite teret sa svojih grudi. 1. Šta ako budem imala spontani pobačaj Manje od dvadeset posto trudnoća se završi pobačajem. Većina njih se obično desi u prvim nedeljama, kada još i ne znate da ste u drugom stanju. Čim doktor čuje otkucaje srca, obično u periodu između 6. i 8. medelje, rizik od pobačaja se smanjuje na nekih 5 posto. 2. Mučnine su previše jake. Moja beba ne dobija dovoljno hrane Doktori imaju jednu poruku - bebe su vrlo dobri paraziti. Iskoristiće sve nutrijente koje im pružite, pa čak i ako živite na malo zalogaja dnevno, ne morate se mnogo brinuti. Osim ukoliko niste zaista bolesti i vrlo često dehidrirate, ako vam nije toliko loše da pozovete doktora odmah, nemojte se brinuti. Budite redovni pri upotrebi prenatalnih vitamina. Jedite manje, a češće, i tako nećete preopteretiti svoj digestivni sistem. Ako previše povraćate, doktor vam može preporučiti i lekove koji su sigurni u trudnoći. 3. Šta ako pojedem ili popijem nešto što će naškoditi mojoj bebi Kako se sve buduće mame trude da rade najbolje moguće u trudnoći, ovo pitanje je postalo vrlo često. To će vas izludeti, a nema potrebe. Doktor će vam reći šta je sve veliko NE u trudnoći, a ukoliko vas još nešto brine budite slobodni da pitate. Zapamtite, niko ne može ispratiti savršen plan ishrane. Ostatak teksta potražite na linku u opisu profila. . . . . #pregnantlife #pregnancy #pregnant #trudnice #trudnica #trudnoca #trudnocaizdravlje #Yumama Foto: Shutterstock

Објава коју дели Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs) дана 26. Јун 2020. у 11:38 PDT