U Holandiji, trudnoću vodi babica, što je i kod mene bio slučaj, dok ginekolozi brinu samo o budućim majkama koje su imale neku ozbiljniju bolest ili imaju rizičnu trudnoću. 

Trudnoća bez ginekoloških pegleda
Prvi put kod babice na pregled se ide sa nekih osam nedelja i radi se ultrazvučni pregled (na taj način se potvrđuje trudnoća).

Ubrzo posle toga se vadi krv, kako bi se, između ostalog, utvrdila krvna grupa majke. Nakon određenog vremena, putem krvi se utvrđuje i rezus faktor.

Tokom cele trudnoće, ja sam samo jednom vadila krv, a analizu urina mi nisu uopšte radili. To mi se nije svidelo ovde, kao ni to što nijedan ginekolški pregled nisam imala za vreme trudnoće. 

Prvi pregled pred porođaj - kod kuće
Nedelju dana pre termina otišla sam na pregled kod babice, kako bi ona utvrdila da li sam otvorena. Pregled je bio grub i bolan, a ja sam prokrvarila i to dosta i u toku noći su mi počele kontrakcije - počela sam da se otvaram.

Oko 22 časa, babica je došla kod mene da me pregleda (opet na isti način) i rekla je da ću u toku narednog dana najverovatnije da se porodim. Čitavu noć nisam spavala od bolova, koji su ujutru bili sve jači i jači. Babica me ponovo posetila u 6 časova -  tada sam bila otvorena pet prstiju. Ona je bila dužna da me odveze u bolnicu, gde smo i stigli u 7 časova. 

Podrška supruga na porođaju

Smestili su me u sobu i moj suprug je bio sa mnom. Htela sam da dobijem neku injekciju protiv bolova ali nije bilo vremena. Probušila mi je vodenjak i neverovatnom brzinom su krenuli sve jači i sve češći bolovi. Donosili su mi vodu da pijem.

U 8 i 10 na svet je došla moja Nikolina, mamin život.

Moj suprug nije znao šta će pre - da li da slika ili da plače od sreće. Mnogo mi je značilo što je prisustvovao porođaju.

Bebe se ne kupaju i ne mere prvog dana

Kad  se rodila stavili su mi je na grudi i tu je ležala nekoliko minuta i onda su je uzeli da je obuku i izmere. Zatim su mi je dali da je podojim. Dobila sam da jedem i pijem šta god sam htela, a oni su mi čak preporučili "koka-kolu" da bi mi se malo vratila energija. 

U Holandiji je praksa da se bebe ne kupaju čim se rode, već tek narednog dana. Takođe, na porođaju se meri samo težinu, a prvo merenje dužine se radi tek sa četiri nedelje.

Sedam dana podrške nakon porođaja

Istog dana sam izašla sa bebom iz bolnice, tačnije, u 14 časova sam već bila kod kuće. Tog dana je došla žena koja je mene i bebu narednih sedam dana po četiri sata dnevno negovala. U Srbiji je to patronažna sestra, ali ovde je to samo žena koja je tu da daje savete oko nege i ishrane bebe. Porodilju pregleda svakodnevno, ali i može da radi i kućne poslove ako to porodilja traži. 

Nakon četiri dana, došli su da izvade bebi krv iz pete, radi neke analize i rade test da utvrde da li beba dobro čuje. 

Neobavezna vakcinacija

Prvi put se beba vakciniše sa mesec dana. U Holandiji inače vakcinacija nije obavezna pa svako ko želi može da se odluči da ne vakciniše svoje dete ili samo da primi određene vakcine.

Finansijska pomoć porodilji

Ja sam, na primer, sa početkom trudnoće radila nepune tri nedelje i imala sam jake mučnine, te sam se javila (organizaciji koja brine o tome) da neću moći određeno vreme da radim. Kad je šef saznao da sam trudna, dobila sam otkaz ali zato je ta organizacija automatski sprovela postupak da se meni odobri finansijska pomoć jer sam bila opravdano odsutna sa posla. Tako sam u toku čitave trudnoće i još tri meseca nakon porođaja, primala određenu sumu novca koja je bila i više nego dovoljna.

Dragana, Žarko i Nikolina ♡

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.