Vantelesa oplodnja danas predstavlju nadu za parove koji ne mogu prirodnim putem da dobiju dete, a kojih je, nažalost, sve više. Medicina je napredovala, pa se sada i u Srbiji može podvrgnuti procesu vantelesne oplodnje sa doniranim ćelijama, ali davne 1978. godine kada je rođena prva beba "iz epruvete" nije bilo tako.

Ime bebe koja je svojim rođenjem probudila nadu u mnogim ljudima je Luiz Braun i ona danas ima 45 godina. Za tadašnje prilike kontroverzno rođenje bebe izazvalo je senzaciju širom sveta, a ona je odrastala u centru debate u vezi sa etikom ove procedure koja je kasnije prihvaćena i mnogima je pomogla da se ostvare kao roditelji.

Prema nekim procenama, do sada je čak osam miliona ljudi rođeno uz medicinski potpomognutu oplodnju, mada se tačan broj ne zna, piše independent.co.uk.

"Kada sam rođena, Patrik Steptou i Robert Edvards, dvojica muškaraca koji su izumeli ovu proceduru, predložili su da moje srednje ime bude Džoj (u prevodu na srpski – radost). Rekli su da će moje rođenje mnogima doneti radost", napisala je Luiz u tekstu koji je pre pet godina, na njen rođendan, objavljen na sajtu "Indipendenta".

luiz braun prva vto beba.jpg
Youtube/Screenshot/Virgin Media Television 

Njeno rođenje zaista je mnogima donelo nadu, a gostujući u emisiji The Six o’clock Show, Luiz je ispričala da je njena majka Lesli Braun otišla kod doktora zbog depresije: "U srcu toga je bila nemogućnost da ima dete sa mojim ocem, Džonom".

Eksperiment za koji su čuli im je dao nadu i, iako nije bilo podataka da će im to pomoći, uspelo je i na svet je došla Luiz. Štaviše, par je kasnije dobio još jednu bebu takođe uz pomoć VTO – 1982. godine je na svet došla i Natali.

"Svakog dana muškarci i žene kreću na ovo putovanje. Prvo moraju da skupe hrabrost i priznaju da stvari ne idu kako treba u najintimnijem delu njihovog života. Moraju da podele svoje probleme sa doktorima i stručnjacima. Neki to kriju čak i od najbližih prijatelja i porodice", napisala je svojevremeno prva beba rođena uz pomoć VTO.

Ona ističe da je proces tj. priprema za proces za svakoga različita, te da zavisi od toga koji problem se javio kod određenog para.

"Moja mama je morala na operaciju pre nego što je pokušana vantelesna oplodnja. Danas tu ima raznih dijeta, lekova, koriste se kompjuteri, robotika, ali je teško za nekoga ko se nalazi u centru toga da ostane fokusiran na svoju pravu želju – da jednog dana drži svoju bebu u rukama", naglašava Luiz, dodajući da njena majka sigurno nikada nije mogla ni da nasluti koliki će uticaj na sve imati njen porođaj.

Beba koja je promenila svet, a sada odrasla žena, na kraju je imala poruku za sve one parove koji sada prolaze kroz proces vantelesne oplodnje: "Nikada ne gubite nadu". Lekarima i embriolozima je poručila da "nastave s dobrim radom", a svima koji su učestvovali u tome da proces vantelesne oplodnje dođe do sadašnje nivoa je rekla: "Hvala vam za sve što ste uradili u ime miliona beba. Nekad sam bila jedina na svetu. Sada nas ima na milione i to više ne može da se ignoriše".

BONUS VIDEO:

SVAKI PETI PAR IMA PROBLEM SA POTOMSTVOM! Krstić za Kurir TV o odluci kojom se produžava vantelesna oplodnja OVO JE VELIKA VEST Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)