Mada je postupak napredovao, parovi koji odlaze na VTO suočavaju se sa istim strahovima i nedoumicama. O neophodnim medicinskim aspektima pripreme govori dr Ivana Đurđević-Starović, medicinski urednik sajta www.hocubebu.rs, a o psihološkim stranama psiholog Jana Aleksić, stručni saradnik ovog sajta. 

Analize pre svega

"Priprema za postupak se može podeliti u dva dela. Prvi deo čine analize neophodne da biste ušli u proces. Početak svakog ispitivanja plodnosti podrazumeva: detaljnu anamnezu, ginekološki pregled i ultrazvučni pregled vaginalnom sondom. Tokom pregleda uzima se: cervikalni bris (bakteriološki, Chlamydia, Mycoplasma) i bris po Papanikolau – PAPA test.

Takođe je potrebno uraditi kolposkopski pregled. Sledi ispitivanje hormona od 2 do 4 dana menstrualnog ciklusa (FSH, LH, estradiol, progesteron, testosteron, prolaktin, TSH, T3, T4, AMH), analiza krvi radi otkrivanja postojanja antitela na viruse (HbsAg, HCV, HIV, VDRL, Toxoplasma gondii, Rubella). Kako bi se ispitala prohodnost materice i jajovoda, sprovodi se HSG (histerosalpingografija), ubrizgavanjem kontrasta u matericu i praćenjem njegovog kretanja kroz reproduktivni trakt žene pod rendgenom. Umesto HSG-a može se uraditi i laparoskopija koja je nešto invazivnija od HSG-a, ali i preciznija", ističe dr Ivana Đurđević-Starović. Od kada je 1978. godine rođena Lujza Braun, prva beba iz postupka vantelesne oplodnje, ova metoda omogućila je rađanje više od 3,5 miliona dece širom sveta

"Plodnost muškarca ispituje se iz uzorka sperme nakon 2-5 dana apstinencije. Spermogram se ponavlja bar dva puta u razmaku od tri meseca pre donošenja konačne dijagnoze. Takođe, potrebno je isključiti i postojanje infekcija genitalnih organa. U tu svrhu radi se spermokultura, bris uretre (ispitivanje na infekciju hlamidijom i mikoplazmom), analiza krvi (HbsAg, HCV, HIV, VDRL). Prema istraživanjima, ženama u reproduktivnom dobu savetuje se dodatni unos vitamina B9 (folne kiseline).

Važno je unositi ih svakodnevno, najmanje jedan mesec pre začeća (idealno tri meseca), kao i tokom trudnoće", ističe dr Đurđević-Starović.

Psihička priprema

Za uspešnost vantelesne oplodnje važno je da rezultati budu što bolji, ali podjednako je bitna i psihološka stabilnost žene, tvrdi psiholog Jana Aleksić. Zato drugi deo predstavlja pripremu para, pogotovo žene, na sve ono što je očekuje tokom postupka.

Treba prebroditi period između dva pregleda i vreme iščekivanja rezultata. Suočavanje sa rezultatima koji su van okvira normalnih vrednosti izaziva stah, napetost, depresiju, nesigurnost, a vrlo često je dovoljna rutinska terapija da se oni vrate u normalu. 

"Dok se pripremate za vantelesnu oplodnju imate hiljadu pitanja i briga, rastrzani ste na mnogo strana, slušate razne priče, koje čak i nemaju sličnu osnovu. Pored svega, treba vam osoba kojoj ćete verovati, koja će imati autoritet i iskustvo, kao i obrazovanje da vaš problem reši. Tada se najčešće javlja i jedna konkretna ideja: poseta ginekologu.

Obraćanje za pomoć većini žena znači priznavanje problema. Zavisno od samog karaktera, za neke to znači poraz, dok druge to vide kao početni korak u aktivnoj borbi za ostvarenje cilja. Kako biste na što bolji način iskoristili vreme koje imate kod ginekologa, pre same posete odredite svoje prioritete i definišite svoja pitanja", ističe jana Aleksić. 

Unapred spremite pitanja

Pre nego što odete kod svog ginekologa, razmislite o čemu želite da razgovarate i unapred pripremite pitanja koja želite da postavite. Pred sam pregled, zapamtite dan svog poslednjeg ciklusa, poslednjeg odnosa. Raspitajte se o istoriji bolesti vaše i suprugove porodice. Ako dođete spremni na pregled, izbeći ćete stres koji bi se javio ukoliko bi vas neka od ovih pitanja zatekla.

Bez familijarnosti sa lekarom

Ne tražite u svom doktoru prijatelja! Uvek imajte na umu da je on lekar specijalista, kao i svaki drugi. Teško je odupreti se toj želji za zbližavanjem, kada ste na ovom pregledu najranjiviji, najotvoreniji. Potrebno je da odgovorite na najintimnija pitanja, ali uvek pokušajte da ostanete objektivni i sažeti. Od zdravstvenih radnika se zahteva visok stepen objektivnosti kako bi racionalno mogli da sagledaju slučaj i donesu pravu odluku pri izboru lečenja. 

Strpljivo na pregledu 

Svaki ginekološki pregled ima određeno vreme trajanja. Ukoliko se kod svog ginekologa zadržite 10-15 minuta, ne znači da ste zanemareni. Imajte na umu da vi niste jedini pacijent tog dana, da pregled ne može da traje čitavu večnost, da ginekolog postavlja pitanja ciljano, sažeto i samo ona na koja ne može da dobije odgovor iz samog pregleda ili laboratorijskih rezultata. Pitanja služe kako bi se povezale činjenice koje su već vidljive. 

Iščekivanje rezultata

Možda i najteže pitanje. Treba prebroditi period između dva pregleda, vreme isčekivanja rezultata. Koliko god teško bilo, pokušajte da rezultate iz laboratorije ne analizirate i tumačite na svoju ruku. Ne možete postati stručnjak čitajući forume i sami tumačiti referentne vrednosti. Suočavanje sa rezultatima koji su van okvira normalnih vrednosti izaziva stah, napetost, depresiju, nesigurnost, a vrlo često je dovoljna rutinska terapija da se oni vrate u normalu. Zašto onda sebe izlagati takvim negativnim faktorima?

Očekivanja od VTO 

Za prave stvari su potrebni vreme, trud, odricanje. Ginekološki pregled treba da predstavlja čvrst temelj za pravilno rešavanje problema: otkrivanje uzroka neplodnosti i putokaz za dalje lečenje. On treba da bude objektivan pokazatelj vaše rešenosti da se uhvatite ukoštac sa problemom i rešite ga. 

Tekst: dr Ivana Đurđević-Starović, psiholog Jana Aleksić