Problem sa natalitetom je sveprisutan, u Srbiji svaki šesti par ima problem sa sterilitetom zbog čega je država odlučila da pomogne što više onima koji žele da se ostvare u ulozi roditelja. Usled nedostatka domaćih donora Srbija mora reproduktivan materijal da uvozi, a dogovori su postignuti sa bankam u Španiji, u Danskoj i u Švedskoj. Parovi mogu da biraju pojedine fizičke karakteristike i banku iz koje žele materijal, i kako je najavljeno za sada je obuhvaćeno minimum 1500 parova, a ukoliko bude bilo potrebe povećaće se budžet za ovu namenu.

Zbog sve većeg steriliteta u našoj zemlji ginekolog dr Vanja Milošević upozorio je koji faktori najviše utiču na taj problem:

"Upotreba mobilnih aparata  zračenje svuda oko nas, način ishrane, upotreba duvana i alkohola, opijata - jednostavno nezdrav život i hronične bolesti kojima smo bili izloženi neko vreme su sigurno podigli prag i broj onih koji ne mogu da se ostvare kao roditelji", rekao je ginekolog koji radi u GAK "Narodni front".

Uzroci sve većeg steriliteta u Srbiji
Foto: Shutterstock Vantelesna oplodnja

Upravo je zato apel svih lekara da se sa vantelesnom oplodnjom počne što ranije, u svetu je proces uspešnosti oko 35 odsto, slična situacija je i u Srbiji. Dobra vest je da parovi to sada mogu da realizuju i o tršku države, sa prijavom preko e-uprave.

(Yumama)