Ovo su neki od običaja u svetu koji se smatraju među najbizarnijim, a koji su se praktikovali vekovima i narušavali zdravlje i izgled žena, nametnuti uglavnom da bi devojčice ostale u zajednici u kojoj su i rođene. 

Lotos stopala 

Povijanje stopala je običaj koji se praktikovao u Kini još od X veka. Iako je ovaj običaj zabranjen i danas se mogu naći starice sa ovakvim stopalima.

Mala stopala su bila simbol statusa i ideal lepote. Majke ili bake su devojčicama između pet i osam godina jako vezivale stopala, te bi se ona vremenom potpuno deformisala. Sem palca, svi prsti su im lomljeni i savijani ka tabanima. Postupak bi se ponavljao na nekoliko dana. Zbog ovakvih deformacija, žene nisu mogle dugo da hodaju. Vremenom se ovaj deformitet povezivao sa vrlinama ne napuštanja kuće, zbog nemogućnosti prelaženja velikih razdaljina.

Devojčicama iz siromašnih porodica nisu lomljeni prsti i previjana stopala, jer su im bila potrebna za rad. 

bizarni-obicaji-sirom-sveta-zrtve-koje-su-podnosile-devojcice-zb

foto: Profimedia

"Žene žirafe"

Na granici Tajlanda i Burme živi pleme Padaung, gde devojčice i žene stavljaju bakarno prstenje oko vrata i članaka. Tradicija dugih vratova u ovom plemenu postoji vekovima i predstavlja ideal lepote u ovom delu sveta. Dok u plemenu Kahan, žene nose prstenove samo oko vrata da ne bi privlačile pažnju muškaraca iz nekog drugog plemena.

Sa pet godina devojčicama se stavlja prvi prsten, da bi se svake godine dodala još dva, na kraju nose oko 25 prstenova. Pored velike težine, oni deformišu ključnu kost i grudi. Ovaj običaj se i danas praktikuje. 

bizarni-obicaji-sirom-sveta-zrtve-koje-su-podnosile-devojcice-zb

foto: Profimedia

Čepovi za nos - Yaping Hullo

Običaj plemena Apatani iz doline Ziro u Indiji praktikuje da devojčica sa prvom menstruacijom dobije crne čepove za nos. Čepovi se prave od trske, a stavljaju se sa obe strane nosa.

Pored ovog obeležja, žene i devojčice tetoviraju lice. Legenda kaže da je uzrok ovog običaja taj što su žene u tom delu Indije smatrane najlepšim, pa su morali da prikriju njihovu lepotu. Od kraja XX veka ovaj običaj se sve ređe praktikuje.

bizarni-obicaji-sirom-sveta-zrtve-koje-su-podnosile-devojcice-zb

foto: Profimedia

Tetovaže na licu

Devojčice plemena Čin između 12. i 14. godine (jer se smatralo da u tom razdoblju ulaze u svet odraslih), su bile obeležavane tetovažama na licu i velikim minđušama. Ovo je rađeno da bi mlade devojke bile ružne potencijalnim kidnaperima, koji su harali tim područjem u XI veku.

Tetovirale su lice u različitim stilovima, od malih međusobno povezanih prstenova do celog lica prekrivenog tačkicama i nosile ogromne i teške minđuše koje su im rastezale resicu na uvetu. Običaj se smatrao bitnim delom njihove kulture sve do sredine XX veka kad je vlada Mijanmara rešila da zabrani ovaj surov običaj. 

bizarni-obicaji-sirom-sveta-zrtve-koje-su-podnosile-devojcice-zb

foto: Profimedia

Tanjir u donjoj usni

Kada devojčice dođu na prag zrelosti, vade im se prednja dva zuba i seče donja usna u koju se stavlja glineni disk, u plemenu Suri u Etiopiji. Što je tanjir veći to je prema njihovim standardima lepote devojka lepša i vrednija. Na osnovu veličine diska kad devojka dođe pred udaju otac može da traži više ili manje darova od suprugove porodice. Običaj se i danas praktikuje, iako su zabeleženi slučajevi gde su neke devojčice odbile da se povinuju tradiciji. 

bizarni-obicaji-sirom-sveta-zrtve-koje-su-podnosile-devojcice-zb

foto: Profimedia