Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečaci koji odrastaju sa knjigama dokazano zarađuju više

Dajte dečacima da čitaju, okružite ih knjigama jer su velike šanse da će zbog toga kasnije u životu zarađivati više od drugih.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Muškarci koji su odrasli u kući punoj knjiga, koji su se uz regularno obrazovanje usavršavali još jednu godinu, povećali su svoje šanse za boljom zaradom na čak 21 posto.

Dajte dečacima da čitaju, okružite ih knjigama jer su šanse da kasnije u životu zarađuju više od drugih velike. To otkrivaju italijanski ekonomisti sa Univerziteta u Padovi koji su radili veliko istraživanje na 6.000 muškaraca iz čak devet evropskih zemalja, oni su došli do saznanja da muškarci koji odrastaju sa dosta knjiga, koji dosta čitaju i koji su imali barem jednu godinu obrazovanja više od ostalih su stasali u muškarce uspešnije po zaradi. 

Povezane vesti

Istraživanje je bilo dugoročno, ali relativno jednostavno - ispitanici su morali da odgovore na pitanje koliko su otprilike knjiga pročitali - manje od deset, više od deset, a manje od sto, stotinak knjiga, više od sto knjiga ili još znatno više. Dodatno pitanje koje im je postavljeno tiče se ukupnih godina njihovog obrazovanja i tu su se podaci pokazali dosta nesrazmrni i potvrdili tezu da čitanje knjiga u detinjstvu poprilično utiče na kasniju poslovnu uspešnost. 

Naime, kako su podaci pokazali muškarci koji su odrastali s manje od 10 knjiga u svojoj kući, ali su se obrazovali, sa svakom dodatnom godinu obrazovanja ili usavršavanja stekli su priliku da povećaju svoju zaradu za oko pet posto. S druge pak strane - muškarci koji su odrasli u kući punoj knjiga, koji su se uz regularno obrazovanje usavršavali još jednu godinu, povećali su svoje šanse za boljom zaradom na čak 21 posto.

Povezane vesti

Ovde veliku ulogu igraju i sami roditelji, odnosno njihova profesija i uopšteno stanje domaćinstva, ali ti faktori nisu uzeti u obzir tokom ovog istraživanja. U ispitivanju su najviše bili skoncentrisani upravo na količinu knjiga s obzirom da se zna da veća količina lako dostupnih knjiga u velikoj većini slučajeva znači i bolju/češću čitanost.

Dečaci koji su više čitali su sami sebi povećavali šanse da se zaposle na bolje plaćenim radnim mestima. Ali i ne samo to - s više čitanja deca su spremnija na izazove, na istraživanje sveta dalje od njihove lokalne zajednice pa je tako studija otkrila da su "čitači" bili spremniji i odluičniji da napustite svoje rodno mesto i odu daleko u potragu za boljim zaposlenjem. 

Povezane vesti

Sve se to da objasniti iz još jednog ugla - čitanje potstiče maštu i želju za učenjem i napredovanjem, a porodice u kojima se puno čita i u kojima ima puno knjiga potstiču decu da budu ambicioznija i prihvaćenija u društvu. To su porodice u kojima se ohrabruje napredak i samim tim potstiče na bolji uspeh u životu.  

Doduše, za kraj moramo otkriti još nešto. Ova studija koja je objavljena nedavno, rađena je davno - u periodu od 1920. do 1956. godine, za vreme tada intenzivne reforme školstva i možda je zato studija obuhvatala samo muškarce.

Ali, ako prenesemo zaključke na naše doba, doba kad i žene imaju jednake šanse za školovanjem, usavršavanjem i poslovnim napretkom, možda bismo mogli da donesemo zaključak da nije važno da li podižete dečka ili devojčicu - važno je da dete usredsredite na knjige, pokažete na sopstvenom primeru koliko je čitanje zaista važno i tako ih dodatno potstaknete da kasnije u životu budu ambiciozniji naspram sopstvenog napretka. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica