Od trenutka kada stignu na ovaj svet, bebe su spremne da nas poduče tome šta je njima potrebno. Praćenjem, prepoznavanjem i pružanjem onoga što im treba, stvaramo interaktivnu, podržavajuću sredinu koja je posebno važna u formativnim godinama.


Muzika pomaže prevremeno rođenim bebama

Sve više istraživanja, ali i ličnih ispovesti potvrđuje da su iskustva stečena upravo u najranijem detinjstvu, pogotovo u odnosu sa majkom, od presudnog značaja za formiranje ličnosti, ali i budućih emocionalnih i socijalnih relacija. Stoga rane interakcije između roditelja i deteta važne su koliko i hrana, ako ne i više.


Muzika i ples za dobrobit vaše bebe

Bebe i muzikaMnoge studije su potvrdile iznenađujuće aspekte ranog muzičkog kapaciteta kod beba. Beba razlikuje elemente kao što su ritam, visina i melodija. Razvijajući ove elemente, bebe dobijaju iskustvo više i na taj način uče o svetu koji ih okružuje. Postoje i dokazi da bebe više vole muziku od govora, kao i da najviše vole majčin glas i njeno pevanje, pre nego direktan govor. Istraživanja su pokazala da veoma male bebe slušaju pažljivo interesantne zvukove i da veština slušanja predstavlja osnovu za razvoj komunikacije, kao i osnovu za razvoj procesa vezivanja. 

Jedan od programa koji podržava i promoviše rani odnos majka-dete, uporedo verujući da su bebe spremne na komunikaciju od samog početka, karakteriše i muzički program za bebe - “Musical baby bonding” autorke Orli Zalel. To je program koji prati mame kroz njihovo putovanje povezivanja sa svojim mališanima u prvim mesecima života, primenom različitih muzičkih aktivnosti. Prisutnost  komunikacijske muzikalnosti, a koju ovaj program promoviše, može biti divan način da obe strane izraze i razmene informacije, te prenesu i razumeju emocionalne poruke i stanja, što predstavlja fundament u jačanju vezivanja (eng. bonding).

Benefiti programa

Tokom ovog kursa mame mogu da nauče kako da se usklade sa svojom bebom i signalima koje ona šalje, kao i da razumeju njene potrebe na osnovu opservacije.


Muzika podstiče razvoj beba (VIDEO)


Ona uče različite podesive aktivnosti čiji je cilj povećanje bebinih komunikacijskih, motornih, kognitivnih i emocionalnih sposobnosti. Čitav program ima za cilj da pruži holistički muzički interaktivni vodič, a koji kasnije može da se primenjuje bilo gde. 

Kako muzički program za bebe izgleda?

On se zasniva na muzičkoj konektivnosti kao i na razvoju bebinih komunikacijskih veština.

MuzikoterapijaPonekad proces vezivanja (bonding) ume i da zakasni ili da bude narušen usled različitih objektivnih razloga kao što su  baby blues, postnatalna depresija, hospitalizacija bebe ili majke, stresan postnatalni period, iscrpljenost, trenutna emocionalna labilnost ili kriza. U takvim situacijama, muzika takođe može naći svoju primenu, ali sa drugom namerom, sa jasnim ciljem, i tad je potreban angažman muzikoterapeuta. Muzikoterapija je naučna disciplina u kojoj se koristi muzika/zvuk, ali u terapeutske svrhe. Primenjuje je isključivo muzikoterapeut sa završenom edukacijom, koristeći tehnike potvrđene u praksi, a koje su prihvaćene u svetu.

Vizuelni kontakt, kontakt glasom, zvučni kontakt, kontakt pokretom i dodirom, primenjeni kroz muzičke aktivnosti, imaju veliku snagu, a takvi kontakti su ujedno i lakše prihvatljivi za bebe. Između majke i bebe uzajamno se stvara jedna muzička veza. Pored toga, jedan od ciljeva ovog kursa je da se kroz muzičke aktivnosti vežbaju koncentracija, slušanje i fokus bebe, što je neophodno za buduću komunikaciju. 


Kurs traje četiri časa a namenjen je mamama i bebama uzrasta od rođenja do propuzavanja. Odabrane muzičke aktivnosti poput pevanja pesmica, uspavanki, plesanja, sviranja instrumenata, samo su neke od veština koje se uče tokom četveronedeljnog kursa. 


Muzičko obrazovanje: Kada uvesti dete u svet muzike

U mirnoj atmosveri, bebe počinju komunicirati sa svojim mamama, a mame uče kako da stimulišu i podržavaju odgovore koje beba daje pevajući pesme, svirajući posebne instrumente te plešući.  

TeksT: Milijana Majstorović Kožul, dip.defektolog, muzikoterapeut UMTS