Vodeći se time poznatim podatkom o lošem efektu televizije na mališane, naučnici Univerziteta u Ajovi sproveli su istraživanje o tome na koji način na decu deluje to što je televizor uključen dok je dete okupirano nekom drugom aktivnošću. Rezultati su pokazali: gotovo identično.

Stručnjaci su ispitivali kako na emocionalni i socijalni razvoj najmlađih utiče televizija kada je samo „u pozadini“, odnosno kada je uključen televizijski aparat u prostoriji u kojoj se dete nalazi, a ono ne obraća pažnju na program koji se emituje. Ustanovljeno je da to može odvratiti pažnju od igre i učenja i izazvati probleme u kognitivnom razvoju (pre svega svojim needukativnim sadržajem).

VIŠE: Još jedan negativan efekat pasivnog gledanja televizije

„Deca će učiti iz bilo čega što stavite pred njih“, istakla je Debora Lajnbarger, profesorka univerziteta koji je sproveo istraživanje i autorka studije, objavljene u stručnom magazinu „Dnevnik razvojne i bihevioralne pedijatrije“. „Kakve poruke i stvari želite da deca nauče?“

Istraživanje je obuhvatilo 1.150 porodica, u kojima su deca uzrasta od dve do osam godina. Lajnbargerova i njen tim analizirali su demografske karakteristike ovih porodica, vaspitne stilove koje roditelji praktikuju, izloženost medijima i način na koji svi ovi faktori utiču na detetovu budućnost.

VIŠE: Trudnice, isključite televizor!

Međutim, bez obzira na demografske odlike, adekvatan vaspitni stil može ublažiti dejstvo televizora koji deluje iz pozadine.

„Deca čiji roditelji stvaraju porodično okruženje puno ljubavi i nege i u čijim porodicama postoje pravila i očekivanja bolje kontrolišu svoje ponašanje, pokazuju više saosećajnosti i beleže značajniji akademski uspeh“, objasnila je autorka studije.

VIŠE: Televizor u dečjoj sobi izaziva gojenje

Ipak, ona ima jednostavan savet koji bi mogao rešiti negativne efekte televizije.

„Sedite i odgledajte određeni program, a kada se završi – isključite televizor“, predlaže Lanbargerova.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.