Veliki broj lekara poslednjih godina preporučuje da se bebe, odmah po rođenju, prislone uz majku jer se smatra da kontakt "kožu uz kožu" ima blagotvorno dejstvo po dete, pogotovo u slučaju beba koje su rođene pre termina.

Ovaj metod zbližavanja majke sa detetom godine kolumbijski doktori su ustanovili 1970. godine, kada su primetili da prevremeno rođene bebe koje su duže vreme ležale uz majku pokazuju daleko bolje rezlutate, brže su napredouju i duši lakše od one dece koja nisu bila u majčinoj blizini.

“Koža uz kožu ili ‘kengur metoda’ je veoma važna iz više razloga”, istakla je dr Debora Losisero iz dečje bolnice "All children" na Floridi.

U ovoj bolnici, povodom proslavljanja Dana majki, u toku ove nedelje radi se na promociji ove metode, jer je do sada na ovaj način preko 100 pacijenata dobilo željeni rezultat – zdravlje njihovih beba je bolje!

“To je zabavan način da bebe dobiju ono što im je potrebno, a u tome mogu da im pomognu i očevi, kao i drugi članovi porodice”, smatra dr Losisero.

"Kengur metod", naime, pomaže roditeljima da se lakše i kvalitetnije povežu s novorođenčetom. Takođe, to može da pomogne mališanima lošijeg zdravlja da iz bolnice izađu ranije.

“Recimo, ukoliko beba ima visoku temperaturu, dok leži na majčinim grudima, njihove temperature mogu da se usklade i tako bebi može vrlo brzo da bude bolje”, rekla je doktorka.