Mnogi roditelji, kada mališani doživljavaju napade besa, uključuju televizor jer se gledanje televizijskog programa smatra najjednostavnijim načinom da se dete primiti. Međutim, ovo rešenje je samo trenutno i može izazvati štetne posledice.

Naime, naučnici Medicinskog centra Bostona sprovedeli su istraživanje u kojem je učestvovalo 7.400 mališana rođenih 2001. godine, a koje je imalo da cilj da pokaže kakav efekat izloženost medijima može imati na ponašanje dece stare između devet meseci i dve godine. Staratelji su posmatrali svoje mališane i njihovu sposobnost samokontrole u određenim situacijama neposredno nakon gledanja televizijskog programa. Rezultati su pokazali ono o čemu stručnjaci već dugo upozoravaju roditelje – da televizija ima izuzetno štetno dejstvo. Štaviše, utvrđeno je da deca koja su izložena delovanju medija samo devet minuta dnevno pokazuju poteškoće prilikom igranja, pate od poremećaje sna i nemirna su.

Pogledajte:

Sprečite negativan uticaj televizije na dete

„Što je više dete izloženo medijima, to će ih više očekivati i preferirati u odnosu na druge aktivnosti“, smatra dr Dženi Radeski, autorka studije i naučnica bostonskog Medicinskog centra, i dodaje da je očigledna smirenost dece tokom gledanja televizijskog programa posledica prevelike stimulacije.

Zbog svega toga, dr Radeski preporučuje da se gledanje televizije svede na minimum.

„Budući da se mediji često koriste kao primaran način da se deca umire, ovo može biti veliki problem“, završava ona, „jer deca tako nikada neće naučiti kako da to učine sama.“

Priredila: Tamara Sorak