Istraživanje Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu sprovedeno je u 48 opština širom Srbije, a uzorkom je obuhvaćeno 855 porodica koje čine razvedeni, obudoveli ili nevenčani roditelji i njihova deca. Među ispitanicima je, kako prenosi „Politika“, bilo 743 majke i 112 očeva koji bez partnera vaspitavaju i izdržavaju maloletne mališane.

Kako su rezultati istraživanja pokazali, jednoroditeljske porodice imaju više poteškoća u odnosu na dvoroditeljske. To su, između ostalog, veća izloženost zdravstvenim rizicima, izraženija usamljenost i niži prihodi.

U predstavljanju rezultata studije, koji su objavljeni u saradnji Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta i „Čigoja štampe“, učestvovali su autori istraživanja – sociolozi Smiljka Tomanović, Milana Ljubičić i Draga Stanojević, kao i predstavnici državnih i zdravstvenih institucija i NVO sektora.

Kako je istakao Dragan Stanojević, spisku poteškoća kojima su izložene jednoroditeljske porodice u Srbiji treba dodati i akutne i hronične bolesti.

„Treba stoga razmisliti koliko je takvo njihovo zdravstveno stanje prethodilo tome da ove porodice postanu jednoroditeljske”, rekao je Stanojević, aludirajući na pojavu da očevi, recimo, ne priznaju ili napuštaju decu sa smetnjama u razvoju.

Rezultati su pokazali da su nevenčane majke u najlošijem položaju: trećina ih je nezaposlena, a svega četvrtina nevenčanih samohranih majki spada u vlasnice nekretnina u kojima žive. Takođe, 17 odsto ima završenu samo oisnovnu školu, pa su obrazovne ambicije za njihovu decu izuzetno niske.

Zanimljivo, Dragan Vulević, načelnik u sektoru Ministarstva za brigu o porodici i socijalnu zaštitu, istakao je da se rezultati ovog istraživanja razlikuju isključivo po terminologiji od istraživanja koje je i sam na istu temu sproveo 1987. godine.

„Ništa se od tada nije promenilo. Potrebno je reformisati porodični zakon definisanjem porodičnih odnosa. Supružnici se mogu razvesti kao partneri, ali nijedan od njih ne može se razvesti od uloge roditelja”, predlaže Vulević.