Nakon što je sprovedeno zanimljivo istraživanje o tome na koji način su roditeljstvo i opšte zdravlje povezani, Kostadin Kušlev i Elizabet Dan s Univerziteta Britanske Kolumbije zapitali su se šta utiče na to koliko će intenzivna biti osećanja sreće i tuge u roditeljskim iskustvima.

"Veza između roditeljstva i osećaja blagostanja nije identična u slučaju svih roditelja", objasnili su u magazinu "Dnevnik eksperimentalne socijalne psihologije", u kom su i objavili nalaze svog istraživanja.

Ovom studijom je, pre svega, utvrđeno da viši socijalno-ekonomski status znači manje radovanja aktivnostima koje podrazumevaju negu deteta,  ali ne i kada je reč o drugim dnevnim radnjama.

U okviru istraživanja čiji je jedan deo sproveden na dečjem festivalu, naučnici su pokazivali nekim učesnicima novac dok su ovi brinuli o svojim mališanima. Potom su jednu grupu  učesnika zamolili da pročitaju tekst o samom festivalu koji se odnosi na produktivnost i dostugnuća u organizaciji manifestacije, a drugu grupu da pročita tekst o festivalu koji govori o zadovoljavanju potreba dece bez ikakvih očekivanja o isplativosti. Nakon toda, obe grupe roditelja su odgovarale na pitanja iz anketnog upitnika i pokazale neočekivane rezultate – kada se misli o važnosti sticanja novca pomešaju s mislima o zadovoljenju potreba deteta, kod roditelja nastaje svojevrstan konfilkt, Oni, naime, ne osećaju da je ono što čine u sklopu svojih roditeljskih dužnosti naročito važno.

Takođe, rezultati variraju kod ispitanika različitih polova.

"Pokazalo se i da novac može da utiče na shvatanja majke dok provodi vreme s detetom, ali ne i u slučaju oca", kaže Kušlev.

Ipak, on smatra da i za ovaj fenomen postoji rešenje: u potpunosti odvojte svoj posao od porodičnog života, tako da ciljevi koji se tiču sticanja novca neće biti aktivni u trenuima koje provodite sa svojom decom. Recimo, ukoliko vas pozove neko s posla dok menjate pelene svoje bebe, sačekajte da završite snegom pre nego što se javite.

"Što manje mešamo različite životne ciljeve i motivacije, više ćemo smisla pronaći u svakodnevnim iskustvima", smatra Kostadin Kušlev.