Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Infekcije kod novorođenčeta izazvane bakterijskom infekcijom majke

Infekcija tokom prve nedelje života novorođenčeta je u uskoj vezi sa bakterijskom zarazom ili infekcijom kod majke, pokazuju istraživanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Rana neonatalna infekcija koja se dešava u vremenskom okviru od sedam dana povezana je sa majkom koja je zaražena nekom bakterijom, dokazala su istraživanja.

Bebe kod čijih majki je dijaknostikovana infekcija u 95 odsto slučajeva budu inficirane.

U kombinaciji nekoliko analiza, istraživači su dobili rezultat da su novorođenčad majki koje su bile zaražene u većem riziku da budu inficirane nego deca majki koje nisu bile zaražene. Isto tako deca žena kod kojih je postojao rizik od infekcije, takođe imaju veću mogućnost da se inficirjau nego deca onih žena kod kojih nije postojao ovakav rizik.

Sudeći prema autorima ove studije, ranija istraživanja su ocenjivala efekat antibiotika na B grupu streptokoka kod majke i uticaja majčine zaraze na neonatalnu sepsu, ali nisu istraživali mogućnost inficiranja drugim vrstama bakterija.

Autori su, takođe, pri svom istraživanju isključili rezultate sličnih studija vezanih za infekcije koje nisu izazvane bakterijama- tetanus, klamidija, herpes, toksikoplazmoza, sifilis jer se drugačije prenose i ispoljavaju.

"Rizik od rane neonatalne infekcije deteta među ženama koje su i same inficirane je velik i, pretpostavlja se, još veći kod žena nižeg socijalnog statusa koje se uglavnom porađaju u svojim domovima bez advekvatne zdravstvene nege. Formula za dijagnostifikovanje infekcija, koja kombinuje kliničke rezultate i faktore rizika, bila bi veoma korisna za blagovremeno sprečavanje infekcije kod deteta", sopštili su svoj stav tvorci ovih analiza.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica