Poznato je da vojvotkinja Kejt Midlton i princVilijam u vaspitavanju dece moraju da prate određena pravila kraljevske porodice, ali par takođe koristi i mnoge savete i smernice čuvenih psihologa. Ipak, stručnjaci za odnose u britanskoj kraljevskoj porodici prepoznali su da su Kejt i Vilijam preuzeli jedno pravilo za vaspitavanje dece baš od princezeDajane.

Kada je princeza Dajana postala majka, vodila je svoju decu na razne događaje, takmičila se u školi sa drugim mamama, povezivala se sa drugim roditeljima i trudila se da što više bude obična mama, a ne "kraljevska mama".

Dok su njeni sinovi odrastali, princeza Dajana je usađivala važnost lepog ponašanja, ali i poštovanja. To je nešto što su princ Vilijam i Kejt Midlton želeli da podrže sa svojom decom kako bi osigurali da ostanu "skromni", kako je objasnio Endru Morton, autor knjige - "Dajana: Njena ispovest".

Govoreći o roditeljskim veštinama princeze Dajane u dokumentarcu o njoj , Morton je rekao: "Od malih nogu je vodila mlade članove kraljevske porodice u svoje privatne dobrotvorne posete. Jedan od razloga je bio taj što nije želela da dečaci odrastaju misleći da je ceo svet 4×4 Range Rover, puške i dadilje".

Još jedna navika koju je princeza prenela na svoje sinove, otkrio je Morton, bilo je pisanje pisama zahvalnosti svima koji su im pomogli. Sada, više od 20 godina od njene tragične smrti, vojvoda i vojvotkinja od Kembridža koriste isti roditeljski trik za svoje troje dece - princezu Šarlot, princa Džorža i Luisa.

"Vilijam i Kejt su razvili ovu briljantnu veštinu i puštaju da se ona kod dece razvija spontano", objasnio je Morton. Osim što je obezbedila da njeni sinovi imaju najbolje manire, princeza Dajana je želela da shvate kakav je život ljudi koji odrastaju van dvora. Lesli Kerol, autorka knjige "Američka princeza: Ljubavna priča Megan Markl i princa Harija", rekla je : "Dajana im je (Vilijamu i Hariju) davala sitniš da bi razumeli kako žive "normalni" ljudi, jer Čarls dečacima nikada nije dao novac i nisu razumeli zašto im je to potrebno".

Nastavila je: "Dajana je možda imala mnogo mana, ali nedostatak empatije nije bio jedan od njih. Želela je da njeni sinovi odrastaju znajući kakav je stvarni svet." Kolega kraljevski pisac Kristofer Andersen se složio, ističući da je "Dajana prenela saosećanje svojim dečacima. Obučila ih je da budu više od onih kartonskih izrezanih figura koje mašu sa balkona Bakingemske palate".

Često smo imali priliku da vidimo kakao Kejt i Vilijam vode svoju decu na razne dobrotvorne događaje i dešavanja, upoznaju ih sa drugom decom i trude se da rastu što prizemnije i skromnije, kao i da otkriju da svet nisu samo raskoš i kraljevske dvorane.

Izvor: Yumama