Kejt Midlton i princ Vilijam često se pojavljuju u javnosti sa svojim naslednicima, a u takvim trenucima medije preplavi bezbroj slika i snimaka. Na osnovu mnogih snimaka može se naslutiti kakav odnos ima kraljevski par prema deci. Tako je mnoge nasmejao video kada Kejt pokušava da smiri nestašnog princa Luisa, ili emotivan odnos Vilijama i princezeŠarlote.

Mnogi stručnjaci za tumačenje ponašanja kraljevske porodice, primetili su kako Vilijam i Kejt imaju jednu sličnost kada se obraćaju deci dok su mala - oni kleče dok razgovaraju sa mališanima.

Pošto se ovakva situacija često pojavljivala na fotografijama kraljevske porodice, mnogi smatraju da Kejt i Vilijam vaspitavaju i odgajaju decu po ugledu na metode poznatog psihologa Karla Rodžersa, koji je ovakvu komunikaciju sa decom 1957. godine nazvao "aktivnimslušanjem."

Aktivno slušanje je tehnika komunikacije koja se sastoji u slušanju drugog pažljivo i sa empatijom. Omogućava da uspostavite poverenje, poštujuci drugog tako da se sagovornik izražava slobodno, bez straha od ishitrenog suda i bez pritiska. To je metoda koja stvara uslove za otvoreni dijalog i međusobno razumevanje.

Kada se roditelji deci obraćaju sa visine, između njih postoji određena distanca, češće dolazi do nerazumevanja i dete se može osetiti zbunjeno, jer komunikacija nije direktna - oči u oči.

Sa druge strane, kada roditelj čučne i pogleda dete u oči dok mu govori, ono bolje i lakše razume poruke odraslih, razvija se bliskost i određeni vid empatije.

Kejt i Vilijam su ovaj psihološki trik, ako je sudeći prema fotografijama, uveli u svakodnevno vaspitavanje i komunikaciju sa decom. Možda će i vama pomoći da se bolje povežete i lakše prenesete poruku svom sinu ili ćerki.

Izvor: Yumama