Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ste naučili dete da kaže hvala: Učtivost utiče na zdravlje - tvrde naučnici

Pogledajte kakav uticaj dobri maniri i zahvalnost imaju na zdravlje, karakter čoveka, ali i odnose sa drugim ljudima.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada roditelji decu uče da budu pristojna i govore Hvala, Molim te i druge lepe stvari, to ne znači da ih uče isključivo dobrim manirima. Ovo ima uticaja i na sreću kasnije u životu.

Iskazivanje zahvalnosti ima psihološke zdravstvene benefite

Prema nekim studijama, postoji direktna veza između dobrog zdravlja i iskazivanja zahvalnosti. Zahvalnost izaziva pozitivne emocije i tako dobro deluje na zdravlje. 

Istraživači su testirali ovu teoriju tako što su svim učesnicima dali da napišu nekoliko rečenica fokusirajući se na određeni naslov.

Ispitanici prve grupe pisali su sve na čemu su zahvalni, dok su oni iz druge izdvajali šta ih nervira i ne čini srećnim na dnevnom niovu. Nakon deset nedelja, svi oni koji su pisali zahvalnosti bili su mnogo optimističniji, osećali su se bolje, ali i vežbali više, za razliku od onih fokusiranih na negativne stvari. Ovim se pokazalo da vežbanje zahvalnosti utiče pozitivno na psihološku stranu čoveka.

Povezane vesti

Pomaže u razvoju i održavanju odnosa sa ljudima

Učenjem dece da budu zahvalna i da iskazuju zahvalnost  pomoći će im da neguju važne odnose sa ljudima kasnije u životu.

Studija sprovedena na Univerzitetu Severna Karolina ističe da otvoreno iskazivanje zahvalnosti i poštovanje ljudi u svojoj okolini ima i kratkoročne, ali i dugoročne benefite za nas i za osobe na koje utiče naše pozitivno ponašanje.

Učtivnost i zahvalnost u ranim godinama stvaraju jači karakter

Deca su kao sunđeri. Sve na svetu je novo za njih, te je vrlo važno učiti ih kakvo ponašanje u interakciji sa drugima stvara jake karaktere.

Stav Džena Pijadžeta, specijaliste za dečji razvoj, jeste da je najbolji period za učenje manira između 2. i 7. godine. U tom periodu je intuitivna inteligencija formirana, pa deca počinju progresivno da razumevaju prave vrednosti poštovanja, empatije i pravde.

Povezane vesti

Saveti i trikovi za odgajanje zahvalnog deteta

Kako smo izdvojili razloge zašto i kako zahvalnost i učtivnost pomažu deci da žive srećan i zdrav život, vreme je da se osvrnemo na najefikasnije načine podsticanja ovakvog ponašanja kod deteta.

- Budite uzor. Deca neprestano posmatraju šta roditelji govore i kako to govore. Kada ste iskreno zahvalni, vaša deca će to uočiti i pokušati da rade isto.

- Otvoreno govorite o zahvalnosti. Razgovori o zahvalnosti direktno će osvestiti dete o njenoj važnosti, ali i podstaći ga na takvo ponašanje.

- Vođenje dnevnika zahvalnosti. Naučite dete da zapisuje 2-5 stvari na kojim je zahvalno svakog dana i objasni zbog čega je to tako.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica