Parovi koji imaju problem sa začećem i kandidati su za vantelesnu oplodnju, postupak nalaže da prvo treba da prođu kroz proces inseminacije. U našoj zemlji običaj je da tek nakon tri neuspele inseminacije, parovi postaju pravi kandidati za vantelesnu oplodnju.

Inseminacija predstavlja najjednostavniji oblik asistirane oplodnje. U suštini, žene koje su ostale trudne inseminacijom nisu zatrudnele veštačkim nego se to računa kao prirodni put, jer je proces samo potpomognut.

Kako se vrši inseminacija?

Obavlja se postavljanjem veoma tankog fleksibilnog katetera kroz cerviks i ubrizgavanjem pročišćene sperme direktno u matericu. Ceo proces traje kratko, obično nekoliko minuta. Kateter se vadi odmah nakon ubrizgavanja sperme u matericu.

Kada je najbolje vreme za inseminaciju?

Inseminaciju je najbolje uraditi u okviru 6 sati od ovulacije (pre ili posle). Ako se sterilitet pripisuje muškarcu, neki doktori smatraju da je bolje posle ovulacije. Inače su šanse za uspeh veće pre ovulacije, kada spermatozoidi čekaju jajnu ćeliju. Kada se inseminacija tempira na osnovu hCG injekcije, onda se obično radi 24-48 sati nakon injekcije. Uobičajeni tajming je da se uradi jedna inseminacija oko 36 sati nakon hCG-a, iako neki rade nakon 24 sata, a pojedine klinike objavljuju bolje rezultate kada se inseminacija uradi 40-42 sata nakon nakon hCG-a. Ako se rade dve inseminacije, obično se raspoređuju sa razmakom od najmanje 12 sati, između 24 i 48 sati nakon hCG-a. Neki izveštaji ne pokazuju povećanje uspešnosti sa dve inseminacije, dok drugi pokazuju povećanje uspešnosti do 6 odsto.

Jajna ćelija može da preživi maksimum 24 sata.

Žena kod lekara
Shutterstock Žena kod lekara

Da li inseminacija boli?

Većina žena smatra da nije bolna, ali oseća promene. Opisuju ih u vidu blagih bolova, slično ovulaciji ili osećaju kada vam lekar radi Papanikolau test.

Da li treba da mirujem i ležim posle inseminacije?

Ne morate da ležite jer cerviks ne ostaje otvoren, ali većina lekara predlažu da pacijentkinja ostane u ležećem položaju 15-30 minuta nakon same procedure.

Što se tiče mirovanja u narednim danima, većina žena nema potrebu. Ali ako ste imali grčeve i ne osećate se dobro nakon toga, potrebno vam je mirovanje.

Žena spava
Shutterstock Žena spava

Koliko pre inseminacije muškarac treba da apstinira i čuva spermu, i gde daje uzorak?

To zavisi od slučaja, i doktor će vam dati savete. Ono što je uobičajeno jeste da ne treba apstinirati duže od 72 sata kako bi se obezbedila najbolja pokretljivost i morfologija. Kada je mali broj spermatozoida razlog za inseminaciju, najbolje je čekati 48 sati između ejakulacije i prikupljanja sperme za inseminaciju. Gde ne postoji problem sa spermom, treba čekati 24 sata. Neki predlažu 36 sati da bi se pokrila najveća teritorija sa najvećim brojem – uobičajeni predlog je da se ima odnos oko vremena kada se daje hCG injekcija.

Uzorak se daje u sterilnu posudu, u samoj klinici, u privatnoj prostoriji.

Kada mogu saznati da li je uspelo?

Implantacija se najčešće događa 6-12 dana nakon ovulacije – dakle, 6-12 dana nakon vremenski dobro isplanirane inseminacije.

(Yumama)