U trudnoći žena prolazi kroz brojna testiranja i svoje zdravlje kontroliše možda i više nego ikad, kako bi očuvala i svoje i bebino zdravlje. Jedan od testova koji većina trudnica obavi je i TORCH test.

TORCH test zapravo predstavlja skrining metodu za određene bolesti koje su u većini slučajeva bezazlene, ali kada se radi o trudnici, mogu da dovedu do anomalija ploda.

TORCH testom možemo da napravimo analizu na toksoplazmu, Sifilis, virus ovčijih boginja ili Varičela zoster virus, Hebatitis B virus, Rubeole, Citomegalovirus, Herpes simpleks virus.

Kako se radi TORCH test?

Za ovo testiranje nije potrebna priprema, a radi se na osnovu uzorka venske krvi. Rezultati obično stižu u roku od nekoliko dana.

Trudnica, vađenje krvi, analize, doktor, laboratorija
Shutterstock Trudnici vade krv za analize

Šta nam TORCH test pokazuje i kako da ga tumačim?

Rezultati otkrivaju da li je trudnica imala infekcije ovim virusom i da li je on trenutno prisutan. Može se tumačiti tako što povećan titar IgM antitela govori o tome da je infekcija prisutna, dok povećan titar IgG antitela govori o tome da je nekada ranije bilo infekcije. Ukoliko su antitela negativna, žena koja je trudna nikada nije bila u kontaktu sa tim infekcijama.

Na osnovu rezultata ovog testa mogu se preduzeti mere kako da bi ishod za mamu i bebu bio najpovoljniji.

(Yumama)