Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vantelesna oplodnja posle vanrednog stanja o trošku države i za žene koje su napunile 42 godine

Kako izgleda proces vantelesne oplodnje nakon vanrednog stanja, kakve su mere opreza ali i prava žena sa preko 40 godna govore direktori klinika u Srbiji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ženama koje su tokom vanrednog stanja napunile 42 godine, ali i svima koje će do 7. juna proslaviti taj rođendan, biće omogućena vantelesna oplodnja o trošku države, bez obzira na to što je zakon predviđao suprotno. Ujedno, to je jedna od mnogih novina kada je taj proces u pitanju, koji se ponovo, nakon vanrednog stanja, izvodi već dve nedelje u celoj Srbiji.

Pre dve nedelje je "Front" otvorio svoja vrata pacijentkinjama koje čekaju vantelesnu oplodnju, za Kurir objašnjava prof. dr Željko Miković, direktor GAK "Narodni front", gde se godišnje uradi 270 takvih procedura.

"Proces se odvija po pravilniku Evropskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE), a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Konkretno, svaka pacijentkinja popunjava trijažni upitnik o zdravstvenom stanju, koji ima 11 pitanja. Ako su odgovori negativni, onda se ona uključuje u program vantelesne oplodnje. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja na kovid, tada se rade testovi na koronavirus, a u nekim slučajevima može da usledi i provera antitela", priča taj stručnjak i dodaje da, ukoliko je test pozitivan, onda se žena isključuje iz čitavog postupka. Prema njegovim rečima, strogo se vodi računa o zaštiti pacijentkinja i zdravstvenih radnika.

"Sve mere zaštite moraju da se poštuju - nošenje rukavica, zaštitnih maski i distanciranje. Mi smo dosad pozvali 50 žena da nam se jave. I taj izbor smo prilagodili starosti pacijentkinja, odnosno više ih je starijih od 40 godina, bliže granici do 42. godine, kako im ne bi isteklo zakonsko vreme dokad mogu da konkurišu za taj medicinski proces o trošku države" navodi prof. dr Miković.

Povezane vesti

"Svima je produžena mogućnost da se postupak uradi malo kasnije, tj. do kraja godine. Poštuju se i nova pravila Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) za žene koje su tokom vanrednog stanja napunile 42 godine i one koje, u periodu od 30 dana nakon njegovog ukidanja, pune toliko godina da im se omogući sporovođenje procedure. Takođe, one imaju pravo i da im se zakaže i obezbedi pregled na drugostepenim komisijama kako bi mogle od Fonda i komisije da dobiju zeleno svetlo da se uključe u proces vantelesne oplodnje. Startovala je sa radom i drugostepena komisija, koja je tokom prošle nedelje imala 70 pregleda", rekao je dr Miković i dodao da ema razloga za strah, jer su u bolnici žene potpuno bezbedne.

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK Višegradska, govori da su i oni započeli program vantelesne oplodnje pre dve nedelje kad i ostali, da se pridržavaju svih propisanih mera i preporuka. "Za našu kliniku vlada prilično interesovanje. Radimo pripremne preglede, kao i drugostepene komisije za parove koji započinu postupak. RFZO nam šalje uveliko pacijente. Nastavljamo i rad sa parovima koji su započeli postupak pre epidemije i koji je stopiran u nekoj fazi do njenog završetka. Nekim parovima je postupak stopiran i tako što su im zamrznuti embrioni, pa se sada pripremamo da se taj postupak nastavi", objasnio je on.

Dr Jasmina Popović, načelnica Odeljenja za vantelesnu oplodnju Kliničkog centra u Nišu, kaže za Kurir da je proces počeo pre dve nedelje, da je u postupku šest žena, kao i da se poštuju sve preporuke koje su srpske komisije usvojile, a koje je dalo Evropsko udruženje za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE). "Sve je to u cilju sprečavanja širenja koronavirusa", rekla je i dodala da se u Kliničkom centru u Nišu strogo vodi računa o zaštiti pacijentkinja i osoblja. "Sve mere zaštite moraju da se poštuju, nošenje rukavica, zaštitnih maski, distanca, bez puno ljudi u zatvorenom prostoru", naglasila je ona.  

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica