Širenje koronavirusa rezultiralo je neizbežnim promenama, te je došlo do zatvaranja škola i mnogih institucija, ali i zabrane kretanja u velikom broju državama. Ovo znači da porodice generalno moraju da naprave mnoge promene u svojim navikama, a naročito one u kojim postoji dete sa dijagnozom autizma. 

Kako se u momentima izolacije i socijalnog distanciranja treba ophodniti sa detetom koje ima autizam, objašnjava dr Hejli Cvanenberg, dečji psihijatar sa Oksforda.

Razgovarajte sa detetom o koronavirusu

"Ja bih najpre detetu ispričala sve činjenice o koronavirusu, objasnila da smo u svemu tome zajedno, ali bih se potrudila da ga držim podalje od vesti na televiziji ili radiju. Trudila bih se da dete ne traži dalje informacije ni na internetu, jer je vrlo lako naići na dezinformacije, koje dodatno podstiču anksioznost", rekla je doktorka Hajli. 

Ako su razočarani što su planirane aktivnosti otkazane, možete napraviti spisak sa svim aktivnostima koje se odlažu za kasnije, kako bi dete bilo sigurno da ih nećete zaboraviti onda kada se svet vrati u normalu.

Isplanirajte novi raspored

Vrlo je važno da umesto isplaniranih aktivnosti sada odredite nove. 

"Roditelji ili staratelji će sigurno imati u ovom periodu strah da ne prave velike promene u životu deteta sa autizmom. Jedna od dobrih odluka jeste da uključite dete u planiranje. 

Ako treba da ostanete kod kuće, manje stresa će biti ako ne isplanirate ništa, nego da kreirate potpuno nove aktivnosti", objasnila je doktorka. 

Pratite promene u porodičnom domu

Doktorka je rekla da je zaista od pomoći da razgovarate o strategijama ponašanja sa svojim detetom, kako biste svi išli u istom smeru i znali koja su pravila i granice.

Na primer, ukoliko ne možete da dođete do hrane koju generalno jedete svake nedelje, doktorka predlaže da isplanirate obroke ranije, kako bi dete znalo na vreme da će imati drugačije obroke nego inače. 

Kako je većina porodica sada kod kuće, a ne u školi ili na poslu, važno je da pomognete detetu da se uklopi u novu sredinu. "Važno je da uzmete u obzir glasnost u kući sada kada ste svi tu. Kako je više ljudi tu, i veća je buka, osetljivo dete može biti dodatno razdraženo. Probajte da se utišate i umanjite količinu zvukova", ispričala je. 

"Bilo bi dobro da dete ima svoj tih prostor, sa stvarima koje će ga umiriti. 

Najbolje bi bilo da se dogovorite sa detetom da vas upozori čim se oseti pomalo frustrirano. Nakon 'koda' o kom se dogovorite, oo uvek može otići u svoj tihi prostor da se umiri", objasnila je doktorka. 

Dobra rutina spavanja

Zaista bi bilo dobro da dete ima dobar i redovan san. San je ključan za mentalno stanje osobe sa autizmom, stoga:

- Izbegavajte kofein

- Uvedite neku vrstu vežbanja u toku dana

- Krevet neka služi samo za spavanje, ne za igranje igrica po ceo dan, na primer

- Sat vremena pre spavanja bez korišćenja tehnologije

- Napravite rutinu, kako bi telo naučilo znake da je vreme za spavanje

- Svakog dana idite na spavanje u isto vreme, ali i ustajte, bez obzira da li je radni dan ili vikend u pitanju

Ohrabrite virtuelne sastanke

Dozvolite detetu da ostane u kontaktu sa bliskim ljudima. "Ohrabrujem kontakt putem interneta ili telefona, kako socijalna anksioznost ne bi rasla usled udaljenosti od prijatelja", objasnila je doktorka Hejli.