Nekada sijamski blizanci razdvojeni su operacijom koja je trajala 18 sati. Slučajevi poput njihovih, poznati kao ishiopagus blizanci, izuzetno su retki i javljaju se na svakih 200.000 beba.

"Lekari se često suočavaju sa izazovima složenih slučajeva, ali ovo je prvi slučaj u zemlji sa sijamskim blizancima koji su se rodili spojeni u donjem delu karlice. Njihovo razdvajanje je uspeh i čudo, ali takođe odražava rad tima. Ono što nema cenu je osmeh roditelja i sreća što su mogli da zagrle razdvojenu decu", istakao je dr Luis Apaza sa Pedijatrijske neonatalne hirurgije u El Salvadoru.

U operaciji je učestvovalo više od 40 medicinskih stručnjaka, uključujući pedijatrijske hirurge, radiologe, anesteziologe, urologe, medicinske sestre i mnoge druge.

Prvi deo operacije sastojao se od odvajanja blizanaca. Lekari su morali da obrate posebnu pažnju na nerve, kako dečaci ne bi izgubili pokretljivost nogu. Veliki izazov bilo je i razdvajanje mokraćnih i probavnih puteva. Trebalo je razdvojiti i kukove koje su bebe delile. U završnom delu opreacije posla su imali rekonstruktivni hirurzi.

"To je božićno čudo. Prošli Božić provela sam u bolnici, posle carskog reza, odvojena od beba. Sada ćemo svi biti zajedno", kaže Ksiomara Morales, majka blizanaca.

Lekari kažu i da blizance čekaju dodatne operacije, ali tek kada odrastu.

Zapratite nas i na Instagramu!