Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Božićno čudo za celu porodicu: Uspešno razdvojeni sijamski blizanci iz Perua

Otežavajuća okolnost bila je to što su dečaci bili spojeni u donjem delu karlice, što do sada lekari nisu uspeli da reše.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nekada sijamski blizanci razdvojeni su operacijom koja je trajala 18 sati. Slučajevi poput njihovih, poznati kao ishiopagus blizanci, izuzetno su retki i javljaju se na svakih 200.000 beba.

"Lekari se često suočavaju sa izazovima složenih slučajeva, ali ovo je prvi slučaj u zemlji sa sijamskim blizancima koji su se rodili spojeni u donjem delu karlice. Njihovo razdvajanje je uspeh i čudo, ali takođe odražava rad tima. Ono što nema cenu je osmeh roditelja i sreća što su mogli da zagrle razdvojenu decu", istakao je dr Luis Apaza sa Pedijatrijske neonatalne hirurgije u El Salvadoru.

U operaciji je učestvovalo više od 40 medicinskih stručnjaka, uključujući pedijatrijske hirurge, radiologe, anesteziologe, urologe, medicinske sestre i mnoge druge.

Povezane vesti

Prvi deo operacije sastojao se od odvajanja blizanaca. Lekari su morali da obrate posebnu pažnju na nerve, kako dečaci ne bi izgubili pokretljivost nogu. Veliki izazov bilo je i razdvajanje mokraćnih i probavnih puteva. Trebalo je razdvojiti i kukove koje su bebe delile. U završnom delu opreacije posla su imali rekonstruktivni hirurzi.

"To je božićno čudo. Prošli Božić provela sam u bolnici, posle carskog reza, odvojena od beba. Sada ćemo svi biti zajedno", kaže Ksiomara Morales, majka blizanaca.

Lekari kažu i da blizance čekaju dodatne operacije, ali tek kada odrastu.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica