Neke epizode boli su izazvane određenim događajima, kao uganućem, traumatskom povredom ili hernijom diska. A neki put je bol suptilnijeg porekla, kao istegnuće ligamenata ili postepeno trošenje hrskavice oko zglobova, piše The Time Health.

Problem sa sakroilijakalnim zglobom, SI, mestom raskršća u bazi kičme koji povezuje kičmeni stub s kostima karlice, spada u ovu drugu kategoriju uzroka kristobolje, kaže dr David Bornstein, reumatolog i profesor na univerzitetu George Washington. "Sakroilijakalni zglob je čest uzrok boli u lumbalnom delu leđa ali nije uvek prepoznat i lekari ga zamene za druge uzroke kristobolje."

Amortizira udarce i podupire težinu gornjeg dela tela

Telo ima dva sakroilijakalna zgloba, sa svake strane kičme. Uloga tog zgloba je da amortizira udarce i podupire težinu gornjeg dela tela, dok ostaje relativno stabilan. On nije kao koleno ili lakat koji se savijaju napred-nazad, nego je zglob koji se ne pomera puno, odnosno nije predviđeno da se pomera.

Krut i slabo pokretan, male amplitude pokreta, predstavlja mesto povezivanja kičmenog stuba i donje polovine tela.

Minimalna pokretljivost između kostiju koje spaja stvara velike sile opterećenja koju trpe strukture ovog zgloba. Disfunkcija ovog zgloba čest je uzrok boli u donjem delu leđa, zadnjice i preponama. Pacijentima je teško duže stajati ili se penjati uz stepenice, trčati, praviti veće korake, savijati se, sedeti duže vreme, skakati. Bol može obuhvatiti i noge, prepone pa i stopala.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.