Zoran Radojičić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da država već finansira tri pokušaja vantelesne oplodnje, a da Beograd, kao najveća lokalna samouprava, daje i svoj doprinos rešavanju tog problema.

Prema njegovim rečima, svaki šesti par ima problem sa plodnošću.

"U skladu sa populacionom politikom dajemo svoj doprinos da nas u budućnosti ima više. Bez obzira na sve investicije, na sve što radimo za Srbiju, ako nas ne bude bilo, ako ne budemo imali potomstvo, nećemo imati budućnost", naveo je Radojičić.

Granica je, kaže Radojičić, pomerena. Sada pravo da se prijave imaju žene do 45 godine.

"Uslov je da su imale 3 neuspešna pokušaja i da nemaju dece. Procena je da oko 500 žena zadovoljava ove kriterijume", naveo je Radojičić.

"Ove godine budžet za to je 30 miliona. Procena je da oko 100 parova može da učestvuje ovaj put i da vantelesnom oplodnjom dobije svoje potomstvo", istakao je Radojičić. 

Grad Beograd će, kaže Radojičić, od septembra ili oktobra omogućiti i četvrti pokušaj vantelesne oplodnje. 

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS-a, kaže za RTS da je u toj klinici bilo blizu 400 postupaka vantelesne oplodnje i da je rođeno 137 beba.

"Tokom prethodne 2-3 godine dobili smo dosta najsavremenije opreme. Naše odeljenje na klinici može da se svrsta rame uz rame sa svetskim centrima. Zbog toga i postupci koje sprovodimo imaju visok procenat uspeha. Rezultat je 35-40 posto", naveo je Stefanović.

Stefanović ističe da parovi ne bi trebalo da gube vreme.

"Svedoci smo da sve više parova ima ovaj problem. Ukoliko posle godinu dana pokušaja ne dođe do trudnoće, savetujemo da se obrate našem timu", rekao je Stefanović.