Mali Aleksandar od svega deset dana dobro podneo komplikovanu transplantaciju tkiva, a transport iz Niša, pronalaženje donora i operacija obavljeni za samo 24 sata

Maleni Aleksandar iz Niša rođen je pre samo deset dana, ali je imao veliki problem sa vidom - leukom rožnjače. Rožnjače na oba oka su mu bile potpuno bele i neprovidne, svetlost nije mogla da uđe u oko, zbog čega nije mogao da vidi.

Funkcija rožnjače

- rožnjača predstavlja providni prednji deo oka- obuhvata zenicu, sočivo i prednju komoru- služi da reflektuje svetlost- ona obuhvata dve trećine od ukupne optičke snage oka- transplantacija rožnjače je operacija pri kojoj se bolesna, zamućena i neprovidna rožnjača zameni zdravom, doniranom- uspešnost transplantacije je veća od 90 odsto- ukoliko su sve ostale strukture oka zdrave, posle transplantacije rožnjače pacijentu se vraća vid

Zahvaljujući znanju, brzoj reakciji i izvanrednom zalaganju lekara Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Srbije i Dečje klinike u Tiršovoj dečak je transplantacijom dobio nove, zdrave rožnjače. Sada vidi, a oporavak protiče u najboljem redu. Doktorka Tanja Kalezić iz odeljenja za hirurgiju konjuktive i rožnjače Kliničkog centra Srbije kaže za Kurir da su lekari zajedničkim snagama detetu spasli vid.

"Beba je u petak stigla iz Niša i za manje od 24 sata dobili smo tkivo potrebno za transplantaciju, koja je urađena već u subotu. Donor rožnjače je brzo pronađen, a zahvaljujući efikasnosti i saradnji svih institucija, Urgentnog centra, Ministarstva zdravlja, "Tiršove" i nas, sve je urađeno za jako kratko vreme. Došlo je do srećnog ishoda: detetu je uspostavljena funkcija vida", kaže dr Kalezić. 

Ona dodaje da je operaciju obavio profesor dr Milenko Stojković iz KCS, šef transplantacionog tima, a anesteziolog je bio dr Volođa Stanković sa Univerzitetske klinike "Tiršova".

"Operacija je trajala oko 40 minuta po oku, a sa ulaskom u anesteziju, sve ukupno oko tri sata. Dečak je malopre bio na previjanju i postoperativni tok protiče uredno. Roditelji su bili u šoku kada je odmah u porodilištu primećeno da beba ima ovaj problem, naročito što je trudnoća bila uredna i nije bilo nikakvih genetskih predispozicija. Sada su presrećni i zahvalni", ističe dr Kalezić.

Ona dodaje da će zbog nedostatka očne dužice mališan verovatno imati još neku intervenciju. Na pitanje kako se oseća posle ovako velikih zahvata, ona odgovara:

"Divno je kada lekari zajedničkim snagama mogu da pomognu i kada vide svrhu svog rada. Bebica je trenutno sa majkom smeštena u "Tiršovoj".