Tridesetosmogodišnja Srpkinja, koja je proteklog četvrtka donela na svet sina zahvaljujući tome što joj je sestra jednojajčana bliznakinja darovala svoju matericu, izašla je sa bebom iz Univerzitetske bolnice u Bolonji. Postoperativni tok ove žene, posle obavljenog carskog reza, protekao je dobro, pa nije bilo potrebe za njihovim dužim boravkom u klinici.

Ona će nastaviti da živi sa suprugom i sinom u stanu u Italiji, gde poslednjih meseci boravi zbog poslovnih obaveza. Muž je, inače, prisustvovao porođaju i bio joj velika podrška u ovom važnom trenutku u životu. Kao što je odmah saopšteno roditelji su odlučili da se njihov prvenac zove Lazar i kako se saznaje oni će u drugoj polovini avgusta doći u rodnu Srbiju.

Kako ističe ginekolog dr Milan Milenković, sa Univerzitetske klinike Karolinska u Stokholmu, koji je bio deo lekarskog tima za transplantaciju materice i ujedno prisustvovao porođaju u Italiji, novopečena majka je počela da doji bebu, a tata je sve vreme boravio u bolnici dok god mu je supruga tu ležala. Interesantno je da ova porodica planira da se uveća za još jednog novog člana, pa će verovatno krajem ove ili početkom naredne godine uz pomoć vantelesne oplodnje pokušati da dobiju još jednu bebu.

"Budući da smo u klinici u Švedskoj zamrzli 11 njihovih embriona koji se mogu iskoristiti, kada budu želeli da pokušaju da dobiju još jedno dete, mi ćemo ponovo pribeći metodi poznatoj kao embriotransfer. To je postupak "vraćanja" embriona u matericu. Posle transplantacije materice, ženi se uvek "vraća" jedan embrion. U tom slučaju postoji šansa od jedan odsto da dobiju blizance na primer. Statistika pokazuje da u slučajevima vantelesne oplodnje, kada se vraćaju dva embriona, postoji šansa od 25 do 30 odsto da žena dobije dve bebe. Ukoliko žena bude želela brzo novu trudnoću, postupak možemo da ponovimo za šest ili sedam meseci. Dobro je što ona ne mora da prima tešku imunosupresivnu terapiju protiv odbacivanja organa zato što joj je transplantiran organ jednojajčane bliznakinje", ističe dr Milenković.

Kako je "Politika" pisala, porodilja, koja potiče iz jednog malog mesta u Srbiji, ostala je u drugom stanju zahvaljujući presađivanju materice u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu. To je zabeleženo kao prvi slučaj u svetu da je jednojajčana bliznakinja darovala svojoj sestri matericu i da je sve završeno rođenjem bebe.

Posle ovog slučaja, srpskom timu lekara već se javilo oko 15 žena kojima je neophodna transplantacija materice da bi mogle da ostanu u drugom stanju. Međutim, čeka se zvaničan stav nadležnih organa da li postoje mogućnosti da Beograd postane ključni za ovaj deo Evrope kada je reč o ovoj metodi.

"Znali smo da ćemo ukoliko uspemo, dati doprinos svetskoj dečjoj hirurgiji. I danas znamo da smo pomerili granice svetske dečje medicine. Ipak, bilo je važno izvagati sve rizike i doneti odgovornu odluku. U pregovorima smo sa timom iz Švedske da se taj program i ubuduće realizuje u Beogradu. Pokazalo se da naša elitna zdravstvena ustanova i srpska dečja medicina imaju kapacitete za ovako zahtevan projekat", naglasio je profesor dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, koji je takođe bio deo medicinskog tima za jedinstvenu transplantaciju.