Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi zakon u Grčkoj: Ubrzava se proces usvajanja, a istopolni parovi moći će da postanu staratelji

Grčki parlament usvojio je zakon kojim se ubrzava proces usvajanja dece i dozvoljava istopolnim parovima da postanu staratelji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zakonom se smanjuje komplikovana birokratija zbog koje su kandidati za roditelje godinama čekali da usvoje decu.

Kako objašnjava Rojters, budući roditelji prosečno su čekali oko šest godina da prođu kroz proces usvajanja, što je za više hiljada ljudi najčešće bio razlog da odustanu od tog postupka.

Novim zakonom ograničava se da ceo postupak mora da se okonča za 8 do 12 meseci, iako će se za mnoge slučajeve tražiti i odobrenje suda.

"Režim tuge danas se završava", rekla je grčka ministarka rada Efi Ahcioglu obraćajući se poslanicima, od kojih je većina od njih 300, odobrila zakon, istina, nakon žustre debate.

Povezane vesti

Protiv odredbe kojom se istopolnim parovima u sporazumu o civilnom partnerstvu dozvoljava da postanu staratelji dece bez roditelja, protestovala je Pravoslavna crkva, a ona je izazvala uznemirenost i u koaliciji premijera Aleksisa Ciprasa.

Većina poslanika iz partije Nezavisni Grci, Ciprasovog desničarskog saveznika, protivi se toj odredbi, a jedan poslanik je čak nazvao "apsurdnom".

Takođe, dvoje poslanika iz Cirpasove partije Siriza glasalo je protiv člana.

Cipras je rekao da bi pažnja trebalo da bude preusmerena na "stav države ka deci, kojima je uskraćen normalan život i rastu u institucijama, deci koja su u očima države nevidljiva, a neki bi rekli i deci manje vrednog Boga".

Povezane vesti

Cipras je rekao da država trenutno ne može da utvrdi koliko tačno siročadi u njoj živi, ali je jedan levičarski poslanik rekao da se oko 3.000 dece nalazi u centrima koji brinu o njima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica