Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apel Džejmija Olivera: Ovi napici izazivaju glavobolju, visok pritisak, anksioznost i druge probleme, a deca ih svakodnevno piju!

Slavni britanski kuvar i tata petoro mališana jedan je od retkih koji svoju popularnost i medijski uticaj koriste na pravi način. Ovoga puta na akciju poziva i državne organe u Velikoj Britaniji...

 Izvor: Foto: Profimedia

Godinama unazad Džejmi Oliver nas oduševljava, kako umećem u kuhinji i strašću koju za to ima, tako i svojim humanitarnim radom. U početku, slavni kuvar je bio borac za zdrav život i ishranu i motivisao roditelje da uz samo malo napora mogu da prave zdrave obroke za svoju porodicu koji su veoma jeftini i mogu biti gotovi za samo petnaest minuta, o čemu je snimio i dva serijala emisija.

Takođe, jedan od njegovih projekata je i osposoblajavanje dece koja nisu uspela da završe srednju školu ili se iz bilo kog razloga ne uklapaju u društvo, za rad u kuhinji. Čak je otvorio i svoju školu kuvanja u kojoj prioritet za upisivanje imaju upravo deca iz "kritičnih" grupa.

Povezane vesti

Upozorenja na pakovanjima 

Ukazuje da treba podići svest, pre svega kod roditelja, o štetnosti ovih supstanci jer ih i mnogi roditelji konzumiraju pa to pređe i na decu kao nekakva navika. Načelnica Jedinice za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane ističe da ljudi moraju da nauče da čitaju informacije koje postoje na pakovanjima, a koje su na ovakvoj vrsti proizvoda obaveza."To su upozorenja o kolilini koja se sme dnevno uneti, zatim preporuka kome nije namenjeno", navela je Vesna Pantić Palibrk.U svetu prosečna potrošnja ovih napitaka kod adolescenata je 2,1 litar mesečno, dok svaki peti pije više od sedam litara u toku jednog meseca. Zbog toga Hrvatska razmatra potpunu zabranu prodaje takvih napitaka maloletnicima. U Srbiji još nema takvih inicijativa.

A sada je opet otišao korak dalje i pozvao organe vlasti u Velikoj Britaniji da ga u tome podrže.

Naime, zbog sumnje da preterana upotreba energetskih pića dovodi do lošeg učinka u školi, slavni britanski kuvar Džejmi Oliver pozvao je državne organe u Velikoj Britaniji da zabrane njihovu prodaju deci mlađoj od 16 godina.

I u mnogim drugim zemljama lekari već dugo apeluju da se takvi napici zabrane. Evropska komisija ostavila je državama članicama da same odrede starosnu granicu korisnika koji mogu da kupe ovakve proizvode.

Osim tinejdžera i sportista, energetska pića sve više koriste profesionalni vozači, noćni čuvari, studenti, to jest – svi oni koji žele da odlože san i povećaju koncentraciju.

Iako se u Srbiji ne beleže slučajevi umiranja zbog prekomerne i neadekvatne upotrebe energetskih napitaka, u svetu je bilo takvih primera. Ipak, kod nas, zbog upotrebe ovih napitaka, pomoć lekara sve češće traže mladi, a statistika kaže i da raste broj onih koji ih svakodnevno piju.

"U neposrednom okruženju sam imala slučaj zdravog dečaka koji je popio prvo kafu, pa jako alkoholno piće, zatim pivo, a onda je nastavio sa energetskim napicima da bi se održao u budnom stanju. Nakon toga je sledio intenzivan bol i stezanje u grudima, završio je u bolnici, sa stentovima", istakla je Vesna Pantić Palibrk, načelnica Jedinice za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane.

Dr Igor Stefanović, pedijatar kardiolog iz Dečje klinke u Tiršovoj, kaže da je svako od lekara imao situaciju tokom dežurstva da mu dođu deca koja se žale na mučninu, povraćanje, lupanje srca.

"Onda dobijete podatak da su konzumirali neku veću količinu energetskih napitaka. Nekih 60 procenata konzumenata su starosti od 13 do 25 godina", rekao je dr Stefanović.

Lekari upozoravaju da to nisu obični osvežavajući napici, samo gazirani i preterano slatki. Sadrže taurin, žen šen, guaranu, kofein. U malim količinama, svi ti sastojci pomažu, ali kada se pretera – postaju opasni.

Povezane vesti

I visok pritisak, glavobolja, anksioznost, poremećaj sna, koagulacije krvi – sve su to efekti energetskih bombi u konzervama.

"Dokazano je u studijama da kada konzumenti koriste energetske napitke su češće nasilni, odnosno lakše stupaju u kontakt sa psihoaktivnim supstancama", rekao je dr Stefanović.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica