Ženama koje se suočavaju sa infertilitetom novo istraživanje britanskih naučnika donosi novu nadu. Prvi put u istoriji, u laboratorijskim uslovima uzgojene su ljudske jajne ćelije, od zametaka iz humanog ovarijalnog tkiva.

Primenjena tehnika naučnicima je omogućila da dobiju jajne ćelije iz delića tkiva jajnika, i u teoriji, te jajne ćelije mogle bi jednog dana da se koriste u procesima in vitro fertilizacije, vantelesne oplodnje dakle, ili da budu zamrznute i tako sačuvane za kasnije korišćenje.

Od nove metode koristi bi mogle da imaju pacijentkinje obolele od raka, koje žele da sačuvaju jajne ćelije za dane nakon izlečenja, ali i žene koje ulaze u ranu menopauzu, kao i sve žene koje iz bilo kojeg razloga žele da odlože majčinstvo.

Ovu pionirsku tehniku sprovela je profesor Evelin Telfer sa svojim kolegama sa Univerziteta u Edinburgu. Naučnici su izdvojili jajne ćelije u najranijem stadijumu razvoja iz tkiva jajnika, i uzgajali ih do pune zrelosti, odnosno do trenutka u kojem su bile spremne za oplodnju, u laboratorijskim uslovima.

U studiji objavljenoj u stručnom časopisu Molecular Human Reproduction journal prvi put je objašnjena tehnika kojom je ovo izvedeno, prenosi "Dejli mejl".

Jajne ćelije nisu oplođene, tako da nisu stvoreni embrioni, ali naučnici smatraju da je ovaj uspeh dokaz da će takav koncept biti moguć u budućnosti.

"Mogućnost da u potpunosti razvijemo zrele jajne ćelije u laboratorijskim uslovima proširuje opcije koje nude dosadašnji tretmani infertiliteta", objašnjava dr Telfer.

Ovarijalno tkivo korišćeno u ovom eksperimentu dobijeno je biopsijom tkiva deset žena starosti između 25 i 39 godina koje su imale carski rez.

Razvijeno je 87 folikula, u kojima su se nalazile nezrele jajne ćelije, od kojih je devet uspešno odgajeno do pune zrelosti.

Naravno, biće potrebna dodatna istraživanja da bi se videlo da li je moguća uspešna oplodnja ovako dobijenih jajnih ćelija, ali ovo jeste veliki korak napred u lečenju infertiliteta.