Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti: Poslodavci će biti kažnjavani za pitanja o trudnoći i braku

Nijedan poslodavac ubuduće neće smeti prilikom zapošljavanja da pita kandidate o bračnom stanju, a posebno ne žene o tome da li su trudne, imaju li decu, da li planiraju da rađaju...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti, poslodavci ubuduće neće moći prilikom zapošljavanja da pitaju kandidatkinje o bračnom stanju, o tome da li su trudne, da li imaju decu i planiraju li da rađaju... Sva kršenja ove vrste biće strogo kažnjavana, pa je za poslodavce i organe javne vlasti predviđena kazna od pola miliona do milion i po dinara, dok će političke stranke i sindikati kršenje zakona plaćati između 300.000 i milion dinara.

Inspekcija Ministarstva rada kontrolisaće, kako po prijavama, tako će i sama vršiti nadzor nad tim da li zaposleni uživaju sva prava usled odsutnosti zbog trudnoće i roditeljstva, da li je žena zbog trudnoće otpuštena ili prebačena na slabije plaćeno radno mesto, da li su muškarci i žene plaćeni isto za iste poslove i stručnu spremu...

Velika novina je i uvođenje nacionalnog SOS telefona za slučajeve rodno zasnovanog nasilja, koji će raditi 24 sata, sedam dana nedeljno. Srbija je jedina zemlja koja ga nema - rekla je Mihajlović.

Povezane vesti

Država i lokalne samouprave ulagaće u sigurne kuće i prihvatilišta, organizovaće besplatnu pravnu pomoć i psihološko savetovalište, pomož žrtvama seksualnog nasilja u kriznim centrima, rad sa počiniocima. Od najranijeg uzrasta, u školama i vrtićima radiće se na prevenciji nasilja.

Razgovori sa Ministarstvom o Nacrtu zakona na koji su saglasnost dala 24 nadležna zainteresovana tela, privode se kraju, ali je Ministarstvo rada i zapošljavanja sugerisalo da se zakon vrati na početak i da se ponovo formira radna grupa za njegovu izradu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica