Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Besplatni dečji programi u okviru manifestacije 'Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10'

Od četvrtka 11. maja do subote 20. maja, gotovo sto muzeja, galerija i drugih izložbenih prostora iz 40 gradova Srbije otvoriće svoja vrata besplatno za posetioce, na najvećoj muzejskoj manifestaciji do sada.

  Izvor: Foto: Promo

Pored stalnih postavki, pripremljeni su brojni prateći programi namenjeni najmlađim posetiocima, na većini lokacija u vremenu od 10 časova pre podne do 10 časova uveče, što posetu čini dostupnom svima.

Centralna tema ovogodišnje manifestacije je „Muzej u gostima“ – akcenat je na povezivanju institucija i njihovom predstavljanju u drugim sredinama.

"Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10", svojevrsna smotra istorije, umetnosti, nauke, kulture… održava se u vreme kada se obeležava Nacionalna nedelja muzeja, Međunarodni dan muzeja (18. maj) i Evropska noć muzeja (ove godine 20. maja).

Program

Narodni muzej Srbije – Muzej Vuka i Dositeja

Gospodar Jevremova 21

Muzej Vuka i Dositeja posvećen je dvojici velikana srpske kulture, prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika, tvorcu srpskog književnog jezika, Vuku Karadžiću. Starija i bogatija je Vukova zbirka. Oformljena još krajem 19. veka, kada je Vukova kćerka, Mina Karadžić-Vukomanović, poklonila njegovu zaostavštinu Kraljevini Srbiji. U zbirci se danas čuvaju lični i porodični predmeti Vuka Karadžića, portreti i umetnička zaostavština, prva izdanja njegovih knjiga i brojna arhivska građa.

Za razliku od Vukove zaostavštine, ličnih predmeta Dositeja Obradovića nema jer su uništeni u požaru još 1813. godine. Zbog toga se deo muzejske zbirke koja se odnosi na njega uglavnom zasniva na likovnim prilozima, arhivskoj građi, Dositejevoj prepisci i knjigama, među kojima su prva izdanja njegovih dela.

Subota 13. maj, 14 časova

Radionica za decu Govorite li srpski?

Iako deca danas rado uče i lako savladavaju strane jezike, vredi se zapitati poznaju li dovoljno maternji jezik. Radionica o jezičkim zamkama i zabludama današnjice namenjena je osnovcima od 8 do 12 godina. Zbog ograničenog broja učesnika  prijavljivanje na: [email protected]

Subota 13. maj, 19 časova – nedelja 14. maj, 10 časova

Dečja radionica Noć u muzeju

Nesvakidašnji program za decu od 7 do 10 godina. Unapred prijavljena grupa znatiželjne dece će provesti noć u Muzeju Vuka i Dositeja u društvu kustosa. Saznaće šta je muzej, šta se u njemu čuva i kako on izgleda tokom noći, uz druženje i niz kreativnih aktivnosti. Prijave će se primati isključivo od utorka, 9. 05. od 8 časova na adresu [email protected]

Ponedeljak 15. maj, 11 časova

Predstava za decu Pinokio

Interaktivni igrokaz gostujućeg Dečjeg kulturnog centra Beograda o drvenom lutku i njegovom ocu, koji u ambijentu muzeja otkrivaju svet iz prošlosti.

Sreda 17. maj, 13 časova

Predstava-radionica za decu Od grive do repa

Lutkarska interaktivna predstava Od grive do repa bazirana na srpskoj epskoj poeziji i prozi, otkriva publici detalje iz života Kraljević Marka. U čarobnom svetu mitova i legendi, mlađi osnovci će moći da otkriju pesme i priče o Marku Kraljeviću, koje su se prenosile kroz vekove. Glumci i animatori razvijeju priču u kojoj deca aktivno učestvuju. Predstavu realizuje Dečji kulturni centar Beograda.

Narodni muzej Srbije - Prirodnjački muzej

Nedelja 14. maj u 13 časova

Radionica u Prirodnjačkom muzeju Naučnici i otkrića

U Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu biće spojeno prirodno i kulturno nasleđe. U ambijentu izložbe posvećene meteorima biće predstavljene i slike čuvenih naučnika iz Narodnog muzeja kao i predeli Srbije koje povezuje priča. Prijavljivanje na [email protected]

Narodni muzej - Muzej u koferu

Kustosi Narodnog muzeja posećuju škole, vrtiće, domove za starija lica, dnevne boravke i sve druge zainteresovane institucije sa programom Muzej u koferu. Kontakt: [email protected] i [email protected]

Ove godine na raspolaganju su programi

Tajna Lepenskog Vira – Uz upoznavanje sa jedinstvenim kulturnim nasleđem otkrićemo  zbog čega je ovo praistorijsko naselje iz mezolita jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta ne samo u Srbiji, već i u evropskim i svetskim okvirima.

Čitamo i pišemo hijeroglife  – Drevno hijeroglifsko  pismo bilo je slikovno, gde je jedan prikaz označavao jedan, dva ili više glasova. Pored upoznavanja sa hijeroglifima, učesnici će se oprobati u pisanju svojih imena hijeroglifima.  

Moderna umetnost – napravi najluđi spoj  – Nakon upoznavanja sa kapitalnim delima moderne umetnosti u kreativnom delu programa učesnici će svojoj mašti dati prostora praveći neponovljive najluđe spojeve.

Mali muzej – Mogućnost za upoznavanje muzeja koji izlazi u delovima iz  kofera: posetioci, eksponati, ulaz, biletarnica… Zajedno ćemo ih organizovati i saznati čemu služe.

Etnografski muzej

Studentski tr 13

Utorak 9. maj, 19 časova

Izložba Kockasti univerzum – lego u Srbiji, autor Ana Dajić

Preteča kompanije LEGO osnovana je 1932. godine, u danskom selu Bilund, kada je stolar Ole Kirk Kristiansen započeo posao proizvodnje merdevina i daski za peglanje. Ubrzo je Ole počeo da od ostataka materijala pravi drvene igračke, a samo dve godine kasnije kompanija preusmerava svoju industrijsku delatnost, orijentiše se samo na proizvodnju igračaka i dobija ime "LEGO"– skraćenicu nastalu od dve danske reči "lep godt", u prevodu "lepo se igraj". Na izložbi će biti prikazano kako je ova popularna igračka stigla u Srbiju (Jugoslaviju) i kako je od šezdesetih godina, kada je LEGO zvanično ušao na jugoslovensko tržište, pa do danas tekao njegov komercijalni život: kako se dobavljao, prodavao, reklamirao.

  • Subota 13. maj, od 10 do 16 časova

Lego radionica za decu (prateći program izložbe Kockasti univerzum – Lego u Srbiji)

  • Utorak 16. maj od 16 do 20 časova

Lego radionica za decu (prateći program izložbe Kockasti univerzum – Lego u Srbiji)

Istorijski muzej Srbije – Konak kneza Miloša u Topčideru

Bulevar patrijarha Pavla br.2

U Konaku kneza Miloša u Topčideru  posetioci imaju priliku da vide stalnu postavku Istorijskog muzeja Srbije pod nazivom „Miloš Obrenović– dinastija, istorija, mit“, posvećenu tvorcu moderne srpske države knezu Milošu, njegovim zaslugama za oslobođenje od osmanske vlasti, kao i značaju koji su njegovi naslednici iz dinastije Obrenović imali u srpskoj istoriji 19. veka. U okviru stalne postavke postavljene su i ambijentalno-izlagačke celine, koje prate razvoj srpskog devetneastovekovnog društva kroz aspekte privatnog i svakodnevnog, građanskog i seoskog života.

Pored stalne postavke u Konaku kneza Miloša u prizemlju je prezentovana izložba Evo mene, eto vas… Sećanje kneza Miloša, a na spratu Konaka posetioci mogu da vide i izložbu Pečatnjaci i pečati iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije.

Izložba Evo mene, eto vas… Sećanje kneza Miloša je koncipirana u formi stripa, a u kombinaciji sa originalnim predmetima iz tog doba. Ova likovno-narativna forma nastavlja svoj život izvan novina, magazina, albuma… u galerijiskom prostoru, gde knez Miloš svojim sećanjima vodi posetioce kroz period pred Drugi srpski ustanak, sam ustanak i dan čitanja Hatišerifa.

Izložba Pečatnjaci i pečati iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije nastoji da što potpunije približi javnosti najreprezentativnije primerke Zbirke pečata u Istorijskom muzeju Srbije, važne za izučavanje različitih segmenata istorije Srba i drugih naroda koji su živeli i žive na Balkanu. Pečati i pečatnjaci su svojevrsni dokumenti vremena i društva u kome su nastali i predstavljaju važan segment političke i kulturne istorije jednog naroda.

Muzej Paje Jovanovića (Muzej grada Beograda)

Kralja Milana 21

Stalna postavka: U Muzeju je delimično rekonstruisan njegov bečki slikarski atelje sa delovima stilskog nameštaja. Pored toga, tu su i slikarski pribor, lična dokumenta, diplome i medalje, beleške i sećanja umetnika, deo prepiske i fototeka većine radova. Kolekcija predstavlja izuzetan fond od 211 dela Paje Jovanovića stvaranih tokom više decenija XIX i XX veka, dok sam legat broji ukupno 657 predmeta. Izložena dela su izbor samog umetnika, prikazane su gotovo sve teme – pejzaž, portret, istorijska kompozicija, žanr scena, mrtva priroda, mitološke i religiozne kompozicije, ilustracije, aktovi.

Od četvrtka 11. do subote 20. maja muzej će biti otvoren za posetioce u intervalu od 10 do 22 časa, osim u nedelju 14. maja, kada će radno vreme biti od 10 do 14 časova.

Prirodnjački muzej 

Njegoševa 51

Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5

Nedelja 14. maj u 13 časova

Radionica Naučnici i otkrića

Radionica je nastala u saradnji kustosa Prirodnjačkog i Narodnog muzeja u Beogradu. Radionicu vode kustoskinje ova dva muzeja, Dragana Vučićević i Ivana Janković, a na njoj će se spojiti prirodno i umetničko kulturno nasleđe, u ambijentu izložbe posvećene meteoritima, govoriće se, osim o meteoritima, o predelima, reljefu Srbije, a biće predstavljene i slike čuvenih naučnika. Prijave za radionicu Naučnici i otkrića na mejl: [email protected]

Subota 20. maj od 16.30 do 21 čas

Amfiteatar iza Galerije Prirodnjačkog muzeja  (Mali Kalemegdan 5)

Prirodnjačka bajka (pozorišna predstava – mjuzikl)

Prirodnjačka bajka je pozorišna predstava – mjuzikl i predstavlja spontani projekat, nastao kao rezultat niza radionica Prirodnjačkog muzeja tokom prethodne izložbe. Predstava na šaljiv, dopadljiv i zabavan način objedinjuje priču o prirodi, istoriji nauke u Srbiji, mnogim naučnicima (Josif Pančić, Petar Pavlović i Jovan Žujović), zanimljivostima iz ekologije, biologije i geologije, kao i značaju Prirodnjačkog muzeja u očuvanju i prezentaciji prirodnog nasleđa, ali i edukaciji mladih. Poseban deo mjuzikla posvećen je borbi protiv neznanja, nekulture, vršnjačke diskriminacije i neravnopravnosti po bilo kom osnovu (genijalnost, invaliditet, socijalni status itd). U predstavi glume, pevaju, plešu i repuju: učesnici radionica, učenici osnovnih škola, učenici muzičkih škola, pobednici takmičenja mladih pevača Zlatna sirena, članovi plesnih klubova i KUD-ova itd.

Uporedo sa predstavom, na otvorenom prostoru oko bine,  odvijaće se radionica origamija Napravi životinju od papira i likovna radionica Nacrtajmo Eksponat Prirodnjačkog muzeja uz prethodnu prijavu učesnika na e-mail [email protected] Na kraju predstave, publika će moći da pogleda radove nastale tokom radionica. U 17 časova na istom prostoru počinje i radionica aikodoa u organizaciji Aikido association Fujiyama, prijave na radionicu aikidoa putem mejla [email protected] ili tel: 064 1241226. Autor teksta Prirodnjačke bajke je Dragana Vučićević, kustos Prirodnjačkog muzeja, a predstavu realizuju Prirodnjački muzej u saradnji sa Centrom za volonterski rad Duga i OŠ Sonja Marinković iz Zemuna.

PTT Muzej

Majke Jevrosime 13

Tačka spajanja (stalna postavka)

Stručno vođene od četvrtka 11. maja do subote 20. maja svakog dana u 17 časova

Cilj postavke pod nazivom Tačka spajanja je da prikazani eksponati posetiocima omoguće da prate istoriju i razvoj Srbije kao države i razvoj privatnog i društvenog života u zemlji. Kroz istoriju poštanskog saobraćaja, pregled predmeta koji su korišćeni, načini transporta poštanskih pošiljaka, zakona koji su donošeni, upotreba različitih telekomunikacionih aparata,  uvođenja novih poštanskih tehnologija, može se pratiti na koji način, koliko brzo i sa kolikim uspehom se Pošta uključivala u evropske i svetske tokove.

Nedelja 13. maj i nedelja 20. maj u 12 časova

Vreme za dečiju radionicu "Poštanski satić – Napiši i pošalji pismo voljenima", uz stručno vođenje kustosa kroz stalnu muzejsku postavku , nakon toga u zavisnosti od godišta deteta svako dete piše ili crta, adresira, lepi markicu i ubacuje u poštansko sanduče. Takođe radionica obuhvata fotografisanje mališana i apliciranja poštanske markice sa likom posetioca. Svrha radionice je da nauči decu na koji način da pišu pisma ili razglednice, vid komunikacije na koju su gotovo svi zaboravili u današnje vreme. Radionica je namenjena deci od tri do deset godina.

Kuća kralja Petra I

Vase Pelagića 40

Stalna postavka u Memorijalnoj sobi Kralja Petra I Karađorđevića koja predstavlja jedinstveno medijsko iskustvo u domaćoj muzejskoj praksi. Konceptualni okvir postavke polazi od promišljanja istorije i istorijskih ličnosti kao izraza specifičnih diskursa. Osnovu postavke čini mozaik sastavljen od više stotina različitih fotografija postavljenih i dizajniranih tako da, na površini dominantnog zida u Memorijalnoj sobi, zajedno grade portret Kralja Petra I Karađorđevića. Fotografije sakupljene iz brojnih državnih institucija i privatnih kolekcija prikazuju kralja, njegovu porodicu, savremenike, događaje i ostale elemente koji zajedno čine istorijski portret ličnosti. Stalna postavka u Kući kralja Petra I dopunjena je postavljanjem replike kraljeve vojne uniforme iz Prvog svetskog rata.

Centar za kulturu Sopot

Kosmajski trg 7,  Sopot

Edukativna izložba Desanka Maksimović – Pamtiću sve Biblioteke grada Beograda.

Tokom deset dana stručno vođenje kroz izložbu Rim na Kosmaju koja predstavlja arheološke predmete iz I i II veka nove ere sa područja Kosmaja.

Vajarska radionica biće održavana svakog dana od 11. do 20. maja od 11 do 14 časova.

U petak 19. maja biće prezentovan i sajt kulturnog nasleđa opštine Sopot www.nasledjesopota.com

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica