Trudnice u Srbiji su u panici jer već nedelju dana u većini apoteka nije moguće naći lek "utrogestan" od 200 miligrama, koji sprečava pobačaj, a koji koristi čak 70 odsto budućih mama.

"Utrogestan" je izuzetno važan hormonski lek na bazi progesterona, koji je neophodan za održavanje trudnoće. U slučaju pada potrebne koncentracije tog hormona, postoji opasnost od spontanog pobačaja!

Prema procenama lekara, "utrogestan" od 200 miligrama koristi čak 70 odsto trudnica u Srbiji, a kako kažu, prava zamena za njega ne postoji.

"Već danima imamo poremećaj u snabdevanju 'utrogestanom'. Žene nas stalno zovu i raspituju se kad ćemo ga dobiti, pomalo i paniče jer im lekari propisuju taj lek. Pored nestašice 'utrogestana' od 200 miligrama, polako nestaje i slabija verzija od 100 miligrama. Ne znamo kada će se rešiti problem", rekao je za "Kurir" izvor iz jednog velikog lanca apoteka.

Dozvole su u redu

"Lek "utrogestan" i od 200mg i od 100mg ima važeću dozvolu, a samim tim i sve uslove da se nađe na tržištu. Dozvola koju izdaje ALIMS ne znači da će se lek i naći na tržištu, ali to nikako ne zavisi od nas. Poslednja analiza serija ovog leka izvršena je u decembru 2016. godine", rečeno je u Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Lek "utrogestan", pored toga što sprečava pojavu prevremenih kontrakcija materice i štiti trudnice od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja, daje se kao stimulans u vantelesnoj oplodnji, a koristi se i pri poremećaju određenih hormona.

"Ovaj lek se najviše koristi za održavanje trudnoća i mi ga preporučujemo kad postoji opasnost od prevremenog porođaja. Relativno se često koristi u Srbiji, ima trudnica kojima je prosto neophodan, a ima žena kojima nije potreban. Kod visokorizičnih trudnoća je prosto nemoguće održati trudnoću bez određenih vrsta medikamenata", rekao je ginekolog dr Zoran Savić.

U nekoliko apoteka je potvrđeno da vlada nestašica leka "utrogestan" od 100 i 200 miligrama.

"Problem je u tome što nema tog leka kod dobavljača i ne znamo kada će se opet naći u apotekama", kažu za Mondo u jednoj privatnoj apoteci.

Ovo nije prvi put da je u Srbiji zavladala nestašica ovog leka, poslednji put je taj hormonski lek nestao sa polica apoteka u junu prošle godine, jer tadašnji nosilac dozvole za lek nije podneo zahtev za kontrolu kvaliteta.