Grad Požarevac će od sada plaćati punu cenu vrtića za decu sa smetnjama u razvoju. Za porodice to može da znači poboljšanje kvaliteta života, a u vrtićima se nadaju da će ova mera povećati broj inkluzivne dece koja pohađaju predškolske programe.

Sedmogodišnju Jovanu, devojčicu sa L Daunovim sindromom, majka i baka, po preporuci lekara, svakoga dana iz Majilovca dovoze u vrtić u Požarevac. Velika olakšica za njih je što od ove godine, deci ometenoj u razvoju grad Požarevac plaća punu cenu boravka u predškolskoj ustanovi.

Anita Petrović iz Majilovca, Jovanina majka, kaže da besplatan vrtić znači mnogo.

"Da bismo Jovanu vodili u vrtić, svakoga dana prelazimo po 17 kilometara i to četiri puta. To su veliki troškovi. Mesečno za benzin dajemo od 13.000 do 15.000 dinara", kaže ona.

U požarevačkim vrtićima očekuju da će plaćanja biti oslobođeno oko dvadesetoro dece. Više novca u porodici koja ima dete atipičnog razvoja može značiti poboljšanje kvaliteta života.

Nevenka Gajić iz Udruženja roditelja dece sa L Daunovim sindromom "Osmi dan" kaže da je vrtić najbitnija stepenica u početnom razvoju i ranoj stimulaciji za njihovu decu.

Inkluzija je zakonski uvedena u predškolske ustanove 2009. godine. Od tada broj dece iz ugroženih kategorija u vrtićima raste.

"S obzirom da su ove kategorije oslobođene, nadamo se da više neće biti prepreka za upis, nego će moći svi roditelji da uključe dete u predškolsku ustanovu od najranijeg uzrasta", kaže Slađana Stepanović, iz tima za inkluziju u požarevačkoj predškolskoj ustanovi "Ljubica Vrebalov". I dodaje da je vrtić prva karika u obrazovanju i mesto gde se socijalizacija radi na kvalitetan način, jer deca uče od dece.

Ekonomska cena vrtića u Požarevcu je 19.000 dinara. Najveći deo plaća grad, a roditelji nešto manje od 4.000 dinara. Za blizance, treće i svako sledeće dete plaća se samo 50 odsto.