Udruženje roditelja teško bolesne dece u Bosni i Hercegovini, koje ima 119 članova, već 14 godina se bavi istraživanjem postvakcinacijskih komplikacija.

Predsednica Udruženja, Jagoda Savić ističe da nikada nisu bili protiv vakcinacije, ali jesu protiv loših vakcinacijskih praksi i uveravanja da za obolenje nije kriva vakcina, iako te tvrdnje nisu potkrepljene nikakvim analizama, piše Klix.ba.

Ona tvrdi da u 70 odsto slučajeva kod obolele dece krivicu ne nosi vakcina, nego način njihovog davanja.

"Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, srednja dnevna doza žive koju dete može primiti vakcinacijom, a da mu se pri tome ne naruši zdravlje, iznosi 0,50 mikrograma. Međutim, BiH se oglušila na ove preporuke i deci je davana tri puta veća doza od dozvoljene", tvrdi Savić.

U saradnji s jednom američkom farmaceutskom kompanijom u ovom Udruženju su došli do saznanja da je moguće izvršiti mikrobiološke pretrage koje će jasno pokazati da li je oboljenje nastalo zbog lošeg odgovora organizma na vakcinaciju ili greškom lekara i farmaceutske kompanije.

"Kada dete dobije teško neurodegenerativno obolenje koje se zove subakutni sklerozi panencephalitis (SSP), koje se dešava isključivo kad virus morbila zarazi mozak, dokazivanje se vrši na vrlo jednostavan način dvema laboratorijskim pretragama. Jedna od njih se naziva Eliza i meri količinu virusa u krvi i moždanom likvoru dece. Druga, koju su nam 14 godina naši mikrobiolozi krili, zove se genotipizacija i ona vrši izolaciju soja virusa morbila u krvi i likvoru. Virus morbila ima osam sojeva koje prepoznaje Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i koja ih klasifikuje slovima od A do H. U vakcini se koristi samo soj A i vrlo je jednostavno zaključiti da je obolenje uzrokovala vakcina ako se u moždanom likvoru nađe soj A", kazala je Jagoda Savić na Konferenciji o vakcinama.