Zmerke na račun vozača najvećeg gradskog prevoznika u prestonici ponovo se nižu. Negativne komentare, ovog puta, pokrenula je vest objavljena na društvenim mrežama da vozač autobusa 77 na liniji Zvezdara – Bežanijska kosa nije dopustio ženi da dvomesečnu bebu uveze u kolicima u autobus, već je zatražio da sklopi kolica i onda uđe sa detetom u naručju. Žena je to odbila, a vozač je ostao pri svom stavu i nije je dozvolio da uđe u autobus, piše u toj vesti.

Da li je ova priča u potpunosti istinita nisu mogli da potvrde u GSP-u, koji drži ovu liniju javnog prevoza, jer im se niko nije žalio ni povodom navodnog incidenta, ni na bilo kog vozača sa te linije.

Ali, ta priča je dovoljna da se ponovo otvori pitanje da li vozač ima pravo da tako postupi.

Pravilnik o obavezama saobraćajnog osoblja GSP-a u članu 70 kaže da „putnik može u vozilo unositi ručni prtljag, sklopljena dečija kolica, lovačku ili sportsku pušku u futroli, skije i pecački pribor u futroli”. Ovo pravilo pokazuje da je, ako su tvrdnje putnice istinite, vozač GSP-a postupio kako treba.

Pogledajte i Beograd: GSP uvodi novi pravilnik za roditelje sa malom decom!

"Reč je pre svega o bezbednosti putnika. U javnom prevozu, pogotovu u gradu kakav je Beograd, mnogo je nepredviđenih situacija. Vozač često naglo zakoči kada se ispred njega iznenada pojavi automobil, a tada dete u kolicima nije bezbedno. Zato i preporučujemo roditeljima da decu u našim vozilima drže u rukama", objašnjavaju u GSP-u. Napominju da protiv vozača koji bi dozvolio da se uvezu kolica, a da pri tom ne ukaže na pravila koja važe u vozilu, može biti podneta i tužba.

"Ako vozač ne kaže da kolica moraju da se sklope, a onda se desi neželjena situacija i dete se povredi, roditelji bi mogli da ga tuže što ih nije upozorio", ističu u GSP-u.

Vozač svakako treba da bude i tolerantan. On mora da upozori putnike, ali ne treba da se raspravlja sa ljudima ako su oni uporni. To potvrđuju i neke stavke u pravilniku i priručniku GSP-a.

U novijim niskopodnim vozilima javnog prevoza, za razliku od starijih, postoji prostor za kolica.

"Istina je da u novijim autobusima u našem voznom parku postoji takav prostor, ali i u tim vozilima je bolje da roditelji decu ne ostavljaju u kolicima. Osim toga, kada su gužve mnogi ne žele da se pomere kako bi roditelji uvezli kolica", dodaju u GSP-u.

Predstavnici najvećeg gradskog prevoznika najavljuju i novi pravilnik koji je već u izradi. Ali, jasno je da ni pravila koja će biti „u korak s vremenom” neće mnogo pomoći ako i vozači i putnici ne budu tolerantniji i ako i jedni i drugi ne budu dobro procenjivali situaciju u kojoj se nalaze u određenom trenutku.

Pogledajte i Kako je biti trudnica u gradskom prevozu?

Slična scena dogodila se i prošle godine u novembru.

Žalba na vozača koji majku sa detetom i kolicima nije hteo da pusti u autobus pojavila se i prošlog novembra. Tada je u glavnoj ulozi bio vozač autobusa 85 u Zemunu. Na njega se žalila rođaka ove majke. U pismu koje je danima kružilo internetom navedeno je da je vozač ustao, krenuo prema njima i počeo da viče da ne mogu da uđu sa kolicima preteći da će zvati policiju.

Tih dana se saopštenjem oglasio i GSP (kome ni tada nije podneta zvanična žalba). Predstavnici ovog preduzeća i tada su ukazali da imaju puno razumevanja za stav sugrađana da vozači u određenim situacijama treba da pomognu putnicima da se bezbedno smeste u vozilu, ali i da napuštanje radnog mesta vozača takođe potencijalno ugrožava bezbednost putnika.

Šta se ne sme uneti u vozila:

– Kabasti predmeti (džakovi, bale, gajbe, sanduci, delovi nameštaja, šporeti, televizori, radio-aparati, burad…)

– Lako lomljivi predmeti, otrovne i nagrizajuće materije

– Stvari koje mogu uprljati ili oštetiti vozilo i uznemiriti putnike

– Zapaljiv i eksplozivni materijal

Izvor: Politika

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.